donderdag 26 januari 2012

eTransmit for Revit - archiveren en verzenden van projecten

Eergisteren schreef ik over Project Vasari, een ontwerp- en analysetool van Autodesk Labs. Vandaag wil ik een andere tool bespreken die afkomstig is uit deze proeftuin van Autodesk: eTransmit for Revit.


Wanneer je een fase hebt afgerond of wanneer je een grote wijziging in het ontwerp moet gaan doorvoeren maar de oude 'voor het geval dat' wilt bewaren maak je doorgaans een kopie van je model naar een archiefmap. Zeker wanneer je veel modellen en dwg's hebt gelinkt aan je project en je ook nog eens werkt met worksharing, kan dat nog best lastig zijn. Voor je het weet vergeet je een gelinkt bestand, is de kopie de koppeling ermee kwijt of nog erger: iemand opent later de kopie zonder deze los te koppelen van de central, wijzigt iets, synchroniseert en verknald daarmee het actuele model. Dat kan en moet eenvoudiger, dachten ze waarschijnlijk bij Autodesk Labs.

woensdag 25 januari 2012

Wat is BIM?

Over de definitie van BIM lopen de meningen nogal uiteen. Zo is een veelgehoorde misvatting dat BIM het werken met een 3D-model is. In onderstaande video wordt in 3 minuten uitgelegd wat BIM nu eigenlijk is. Omdat het filmpje is gemaakt door de makers van ArchiCad, wordt aan het eind verwezen naar de website van Graphisoft. Neem daar gerust een kijkje, het kan nooit kwaad om te weten wat er buiten Revit nog op de markt is!


Gratis realtime render-engine met Revit add-in

Enige tijd geleden heb ik een artikel geplaatst over externe tools waarin je je Revit-model kunt importeren en vervolgens realtime kunt renderen. Eén van de makers van deze tools stelt zijn software nu gratis beschikbaar voor niet-commercieel gebruik.

Chatroom voor Revit-vragen

Als je ergens tegenaan loopt met Revit zul je je waarschijnlijk eerst wenden tot de help-functie en je collega's. Vind je daar geen antwoord op je vraag, dan is meestal Google je vriend. Toch kan het best veel tijd kosten om je weg te vinden in de talloze forums en weblogs, vooral als je wat moeite hebt met vreemde talen.

dinsdag 24 januari 2012

Project Vasari - ontwerpen en analyseren

Autodesk Project Vasari is een project van de afdeling Autodesk Labs. Op deze afdeling worden nieuwe ideeën uitgewerkt en getest, voordat deze op de markt verschijnen. Vasari is een ontwerp-tool dat is geschreven op de basis van Revit. Het maakt dan ook gebruik van families, projects en de user-interface zal je ook bekend voorkomen. Je zou het kunnen omschrijven als een Lite versie van Revit, maar daarmee doe je Vasari tekort. Vasari kan namelijk ook dingen die Revit niet kan.

Studentenversies van Autodesk-software

In de tijd dat ik zelf nog op school zat (oei, zo klink ik wel heel oud...) was er nog geen studentenversie beschikbaar van Autocad en waren we aangewezen aangewezen op de computers op school om ermee te leren werken. Veel studenten wisten gekraakte versies te achterhalen om die thuis te installeren (persoonlijk zou ik dat natuurlijk nooit doen). Hoewel illegaal, heeft het Autodesk geen windeieren gelegd, want dankzij deze verspreiding van illegale/gekraakte versies wist elke student de weg in Autodesk software.

Hergebruik van rioolwarmte

Als één van de onderdelen van het plan om in 2030 geheel CO-neutraal te zijn, heeft de gemeente Utrecht aan Ingenieursbureau Tauw gevraagd om een kaart te maken waarop inzichtelijk is gemaakt waar in de stad gebruik zou kunnen worden gemaakt van Riothermie.

maandag 23 januari 2012

DWG importeren of linken?

Wanneer moet je een dwg nu eigenlijk importeren en wanneer linken?


Op het blog van een Australische Revit modelleur vond ik het volgende treffende advies:



Never import a DWG file. And never, ever explode an Imported DWG file.
Nothing good will come of it.  Trust me.  Instead, do this (in order of preference):

Hoekoplossing railing met gemodelleerde baluster

In een eerdere blogpost heb ik al eens gewezen op de beperkingen van de basis-functie "railing". Met name bij trappen worden de hoeken vaak verkeerd op elkaar aangesloten, en panelen zijn helemaal een ramp doordat het niet mogelijk is om de breedte van een paneel variabel te maken. Nu kan ik me voorstellen dat je omwille van de snelheid toch gebruik maakt van de railing-functie, zeker wanneer je in een vroege fase van het ontwerp zit. De vreemde aansluitingen neem je dan even voor lief of zijn nog niet zichtbaar in je tekeningen of presentatiemateriaal. Wanneer je later toch de hoeken netjes wilt laten aansluiten, sta je voor een dilemma: met veel moeite toch volgens de officiële Revit-methode de railing kloppend zien te krijgen, in 2D gaan zitten poetsen, of alsnog op een andere wijze de hele railing opnieuw gaan modelleren.

zondag 22 januari 2012

Zoomen, scrollen en pannen met iPhone of iPad

Met de gratis software CadRemote van Maide Inc. kun je je iPhone of iPad gebruiken om te zoomen, scrollen pannen en zelfs modelleren. Vooralsnog niet compatibel met Revit, maar wel met diverse versie van 3ds Max, Rhino, Maya, SketchUp en Solidworks. Het filmpje op de website van de fabrikant is leuk, al is de toegevoegde waarde voor de doorgewinterde modelleur wellicht niet gelijk herkenbaar. Het is echter interessant om te zien hoe er wordt nagedacht over nieuwe manieren voor het bedienen van je computer en het invoeren van gegevens. Wanneer de bediening van de CadRemote kan worden geïntegreerd in een A0-formaat monitor op een tekentafelvoet, zou dat weleens een revolutie kunnen betekenen.


Tot het zover is zou ik echter liever eens experimenteren met de SpacePilot Pro van 3Dconnexion. Mijn eerste kennismaking met dit apparaat tijdens de 3B-training van 1,5 week geleden was te kort om een goede indruk te krijgen van de mogelijkheden.

zaterdag 21 januari 2012

Waterkrachtcentrales in Nederland

Ondanks de lage stroomsnelheden in de Nederlandse rivierdelta, is het mogelijk om rendabel energie op te wekken met waterkrachtcentrales. Na een succesvolle test in de Verenigde Staten is het de bedoeling om nu ook in Nederland een proefopstelling te gaan maken.

woensdag 18 januari 2012

BouwConnect Bibliotheek ook voor Revit

Het Digitale Huis, de organisatie achter de Digitale Bouw Bibliotheek die voornamelijk bekend is onder gebruikers van Arkey ASD, is in 2011 gestart met de BouwConnect Bibliotheek. Met de nieuwe naam is een nieuwe weg ingeslagen waarbij de focus meer en meer op BIM komt te liggen. Met een team van zo'n 100 man wordt hard gewerkt aan het uitbouwen van de bibliotheek met 3D-componenten die middels een add-in voor Revit naar binnen kunnen worden gehaald.


Hoewel er op dit moment nog niet heel veel BIM-componenten beschikbaar zijn, is het zeker de moeite om deze bibliotheek in de gaten te houden, want wanneer je tekent met componenten die afkomstig zijn van fabrikanten, dan is de kans een stuk kleiner dat je tijdens de uitvoering erachter komt dat je je detaillering over moet doen omdat het net niet lekker past.

Balustrade met panelen

De mogelijkheid om een paneelvulling op te nemen in een railing is behoorlijk beperkt. Het grote probleem daarbij is namelijk dat de breedte van het paneel een vaste waarde kent en dus niet afhankelijk is van de lengte van de railing. Daardoor zal aan het begin of einde van de railing een gat ontstaan waar geen paneel meer past. Alleen wanneer je zelf van tevoren uitrekent hoe breed het paneel moet zijn in die specifieke situatie en daar een aparte railing-type voor aanmaakt, dan is er enigszins mee te werken.


Totdat Autodesk deze beperking heeft weggenomen (en niemand weet wanneer dat zal gebeuren), zijn er verschillende workarounds te bedenken om het gewenste resultaat te krijgen.

Eneco integreert slimme energiemeter in thermostaat

In het voorjaar van 2012 brengt Eneco de "Toon" op de markt. Dat is een thermostaat met een 7" full-color touchscreen (resistief, 800x480 pixels), waarmee niet alleen de temperatuur is te programmeren en in te regelen, maar waarop ook het elektriciteit- en gasverbruik wordt getoond. Daarmee wordt het eenvoudiger om inzicht te krijgen in je energieverbruik en daardoor energie te besparen.

dinsdag 17 januari 2012

Bloemkozijnen oftewel een negatieve neggemaat

Revit is niet in staat om negatieve waarden van parameters te implementeren. Als gevolg daarvan moet je voor het maken van een bloemkozijn een standaard kozijn-family gaan verbouwen om de buitenzijde van het kozijn buiten je buitenwand te laten uitsteken. Ervan uitgaande dat je basis kozijn-family netjes is opgebouwd met (en gekoppeld aan) een referentievlak op de buitenzijde van je kozijn, kun je met een simpele ingreep de family zo ombouwen dat de invoer van een negatieve neggemaat toch mogelijk wordt.

Presenteer je Revit-model met Showcase

Sinds Autodesk de Building Design Suites heeft geïntroduceerd, is het een stuk voordeliger om gebruik te maken van aanvullende software die je werk een stukje makkelijker, mooier en leuker maken. Zo maakt Autodesk Showcase onderdeel uit van deze software-pakketten, waarmee je een tool in handen krijgt om je Revit-model te laten presenteren door iemand die nog nooit met Revit heeft gewerkt.

maandag 16 januari 2012

Shrilk beats aluminium

Onderzoekers van Harvard zijn erin geslaagd om een laminaat samen te stellen uit garnalenvelletjes en zijde-eiwit dat mechanisch even sterk is als aluminium, maar slechts de helft weegt, biologisch afbreekbaar is en een stuk goedkoper is om te maken. Bovendien kan door te variëren met de hoeveelheid water bij de productie de flexibiliteit van het materiaal worden bepaald. Zo heeft men een synthetische insectenvleugel gemaakt waarin de meeste delen hard zijn, maar de gewrichten flexibel.


Vooralsnog wordt voor de toepassing van het materiaal gedacht aan hechtdraad, snel afbreekbare tasjes en wegwerpluiers. Ik kan het echter niet laten om alvast verder te dromen over de toepassing in slanke kozijnprofielen, extreem dunne vloerconstructies en absurd grote overspanningen, zonder dat daardoor de bouwkosten het budget overstijgen. Nu hopen dat het ooit zover zal komen en dat de constructies niet al vóór de oplevering biologisch zijn afgebroken.


Bron: Technisch Weekblad

Drukgevoelige stylus voor iPad

Een tablet als de iPad zou een prachtig schetsboek kunnen zijn, ware het niet dat hij geen verschil kan herkennen in de druk van de aanraking waardoor het schetsen niet zo natuurlijk is als je zou willen. Op de CES heeft Adonit een oplossing gepresenteerd: de Jot Touch is een stylus voor de iPad die de druk die je ermee uitoefent registreert in 200 niveaus en via bluetooth aan de iPad doorgeeft. De meegeleverde software is tevens in staat om een op het scherm leunende hand te negeren als input. Hierdoor kun je op de iPad schetsen alsof het papier is, zoals de artistiekelingen onder ons gewend zijn van hun vertrouwde Wacom tablets. Inmiddels is Adonet druk bezig met externe ontwikkelaars om ondersteuning voor de Jot Touch te integreren in hun software, waaronder Sketchbook Pro van Autodesk en ProCreate.

vrijdag 13 januari 2012

Leerzame training bij ICN Solutions

Afgelopen woensdag mocht ik deelnemen aan een training bij ICN Solutions. Deze training had tot doel om kennis te maken en te leren werken met de door hen ontwikkelde 3B Werkmethodiek. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik wel eens weten wat deze methodiek voor toegevoegde waarde kon leveren aan een 'kale' Revit-installatie. Bovendien weet je vrijwel zeker dat je nieuwe inzichten en tips te horen krijgt wanneer je met andere Revit-gebruikers in gesprek gaat. Ik moet zeggen: het was een zeer geslaagde dag vol eye-openers en fantastische tips. Die zal ik natuurlijk zeker via deze weg gaan delen, maar eerst wil ik wat dieper ingaan op de 3B Werkmethodiek.

Verkeerd bezuinigen doet pijn

In een poging om 12 miljoen euro te kunnen bezuinigen, besloot een energiebedrijf in Florida zelf een sparing te maken in een voorgespannen betonconstructie van een kerncentrale. Een fout die hen duur is komen te staan: door hun gepruts ontstonden als gevolg van het verkeerd ontspannen van de wapening scheuren in het beton. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is de oplossing nog steeds niet gevonden. Het is de vraag of de centrale ooit weer zal kunnen draaien.
De kosten van dit geintje zijn inmiddels al opgelopen tot maar liefst 2 miljard euro!


Bron: Technisch Weekblad

dinsdag 10 januari 2012

Groene campus TU Delft

Om praktijkgericht onderzoek naar duurzame technieken te stimuleren zal de TU Delft een groene campus gaan ontwikkelen. Daarbij zal aandacht zijn voor duurzaamheid op het gebied van energie, water, lucht en vervoer.

Lees meer op: Technisch Weekblad

Kadaster geeft data vrij

In reactie op een verzoek van een vrijwilliger van OpenStreetMap Nederland heeft het Kadaster waardevolle informatie vrijgegeven die daardoor kan worden verwerkt in de kaarten van OpenStreetMap. Een exacte kopie van de data kan worden teruggevonden op hun mirror, zodat je er zelf ook mee aan de slag zou kunnen.

De data bevat nauwkeurige gegevens over de positie van wegen, spoorwegen, water, gebouwen, etc. wat ook van grote waarde is voor o.a. architecten, die daarmee eenvoudig de omgeving van een (toekomstig) gebouw kunnen modelleren. Het is nog wel even wachten op een bruikbaar formaat, want de data is aangeleverd in een bestandsformaat waar de meesten onder ons niet veel mee kunnen. Wil je meehelpen aan het beschikbaar stellen van betrouwbare kaarten van Nederland? Meld je dan aan als vrijwilliger bij OpenStreetMap!

Casco woning in 1 dag en nog energieneutraal ook!

Oké, er ging 2,5 jaar aan voorbereiding aan vooraf, maar dan nog is het een hele prestatie om het casco van een woning in slechts één dag overeind te zetten én wind- en waterdicht te krijgen. De TU Delft heeft vorige maand, op 7 december 2011 om precies te zijn, het 1:1 prototype van het Concept House laten bouwen door VDM. Vervolgens is in slechts twee weken tijd de inrichting afgerond, inclusief de installaties en is de woning aangesloten, zodat met kerst de verwarming aan kon.

Overigens zal de nuts-aansluiting niet veel gebruikt worden, want voor de verwarming en verlichting is de woning geheel zelfvoorzienend. Dat wordt bereikt door de toepassing van een warmtepomp met WKO (warmte- en koude opslag in de grond) en energie-opwekking op het dak.

De woning is geplaatst op een paar kolommen en een zeecontainer. In deze container komen een kantoorruimte en apparatuur om metingen te verrichten naar het energieverbruik van de woning. Ook zullen gedurende een jaar verschillende mensen in de woning gaan wonen, zodat ook een beeld kan worden gevormd van het comfort en de mate waarin bewoners bereid zijn om actief om te gaan met energiebesparing. Uiteindelijk hoopt de TU voldoende informatie te kunnen inwinnen om succesvol een serie van 12 appartementen te kunnen realiseren voor Woningcorporatie De Woonplaats uit Enschede.

Bron: Technisch Weekblad

Realtime renderen van je Revit-model

Renderen in Revit: zonder de cloud is je pc er uren zoet mee. En het resultaat? Mwah, we hebben allemaal wel beter gezien. Waarom is Revit zo inefficiënt? 3ds Max kan het al een stuk vlotter met betere resultaten. Maar de gamers onder ons weten dat renderen nog veel sneller kan dan dat. In first-person shooters, race-games en vele andere soorten spellen worden hele gebouwen, straten of zelfs steden in Full HD realtime gerenderd. Compleet met spiegelingen, schaduw, bewegende voorwerpen, regen en meer... waarom moeten wij dan nog uren wachten op een matig plaatje met alleen wat statische info?

Onlangs stuitte ik op de website van Twinmotion, een frans bedrijf dat software heeft ontwikkeld dat gebruik maakt van een game-engine om realtime te kunnen renderen. Sinds kort bieden zij ook een add-in voor Revit, zodat je in een paar minuten je bouwkundige model kunt exporteren naar Twinmotion, om er vervolgens doorheen te kunnen wandelen alsof je middenin een shooter zit. Ondertussen kun je de texturen en zon-instellingen aanpassen of objecten zoals bomen, meubels en mensen toevoegen, terwijl je direct het gerenderde resultaat ziet.

Ze hebben diverse demo-video's op hun website staan (waarbij je het geluid beter uit kunt zetten als het nog geen bedtijd is) waarin de kracht van deze techniek duidelijk wordt: http://www.twinmotion.com/showcase/news/revit_plugin.html/. Wat mij betreft is het zeker de moeite waar om te onderzoeken of deze software is in te zetten voor het gebruik bij presentaties!

Analitical model categories

Wanneer je regelmatig revit-modellen van een constructeur inlaadt in je eigen project, dan ben je mogelijk ook wel eens tegen het probleem aangelopen dat je blauwe symbolen te zien kreeg die je maar moeilijk of niet kon verbergen. Deze symbolen zijn de analitical model categories uit Revit Structure en voegen voor de constructeur informatie toe met betrekking tot vorm, materiaal, belasting, etc. In je bouwkundige model is deze informatie niet relevant en wil je deze dus verbergen. Ik was gewend om dit te doen door per view de visibility/graphics van het linked model aan te passen. Doordat dit niet kan worden opgeslagen in een view-template was dit bijzonder veel werk en daardoor erg frustrerend om dit voor ieder project steeds opnieuw te moeten doen in elke view en voor elk linked model. Ik ken mensen die om deze reden niet langer het constructieve model als revit-link gebruikten, maar liever de hele constructie na-tekenden.


Sinds Revit 2012 is er echter in het visibility/graphics venster een extra tabblad te vinden, genaamd "Analitical model categories", waar je in gemakkelijk per view (of per view-template) in één keer deze blauwe symbolen kunt verbergen. Dat bespaart een hoop tijd en ergernis!

Invoeren van speciale tekens

Voor het invoeren van speciale tekens maakt Revit gebruik van dezelfde Alt+code als bijvoorbeeld Word. Maar welke code hoorde nou ook alweer bij dat ene teken dat ik nodig heb? Hieronder een lijstje van de meest voorkomende tekens. Mocht het door jou gezochte teken er niet tussen staan, zoek dan onderin het startmenu van Windows naar "charmap". Het waarschijnlijk zeer bekende overzicht van tekens verschijnt dan, van waaruit je het gewenste speciale teken kunt kopiëren om in Revit te plakken.

° = ALT +0176
± = ALT +0177
² = ALT +0178
³ = ALT +0179
× = ALT +0215
Ø = ALT +0216
÷ = ALT +0247

Handig gebruik maken van worksets in Revit links

Wanneer je een revit model linkt aan je eigen model, dan komt het vaak voor dat in het gelinkte model zaken staan die je liever niet ziet. Soms omdat ze dubbel zijn, zoals de levels en grids die de constructeur heeft overgenomen, soms omdat ze niets toevoegen en allen je model verzwaren, zoals stellingen of inbouwpakketten in de projecten die je inlaadt in een overzichtstekening van alle gebouwen op een locatie. Door deze onderdelen in het gelinkte model in een aparte workset te plaatsen kun je ze eenvoudig uitzetten in het model waarin je het model laadt. Via "Manage Links" kun je namelijk het gelinkte revit-model aanklikken waarna onderin de knop "Manage Worksets" aanklikbaar wordt. Hier zijn de aanwezige worksets in of uit te schakelen.

Design Options

Maak je wel eens gebruik van design options? Dan weet je dat je soms meer elementen in een design option moet plaatsen dan je aanvankelijk dacht. Bijvoorbeeld omdat een optioneel kozijn wordt gehost in een wand, zodat ook de wand in de design options moet worden geplaatst. Maar let wel op dat je uit frustratie of gemakzucht niet meer elementen in een design option plaatst dan wat daar ook daadwerkelijk in thuis hoort! Zo zijn stramienen en reference planes die in een design option zijn geplaatst namelijk niet meer te gebruiken als workplane voor elementen daar buiten!

maandag 9 januari 2012

Texturen uitlijnen

Bij het renderen van interieurs, wil je dat de textuur die je hebt geselecteerd voor bijvoorbeeld een tegelvloer of een systeemplafond voorspelbaar wordt uitgelijnd. Dit kun je doen door de textuur uit te lijnen met de surface pattern van hetzelfde materiaal. Hoe je dit doet wordt goed omschreven op de volgende website: http://www.revitcity.com/…

Beperkingen Cloud-rendering?

Ik lees net (http://feedback.autodesk.com/cloudservices/topics/…) dat er een beperking is van 100 renderings in de cloud per account per jaar en dat er nog geen mogelijkheid is om extra capaciteit te kopen/huren. Ik weet nog niet of hier bedoelt wordt dat er niet meer dan 100 keer per jaar gerendered mag worden of dat er niet meer dan 100 renderings in de cloud mogen worden opgeslagen. In het eerste geval wordt de service voor de meeste bedrijven praktisch onbruikbaar. In het laatste geval is het vooral zaak om eenmaal gerenderde afbeeldingen snel te archiveren op je eigen server en de Autodesk-cloud schoon te houden. Ik ga dit nog eens nader uitzoeken en kom er op terug!

Vraag: Site Surface failed to triangulate?

Bij het maken van een subregion krijg ik de volgende melding: "The Site Surface failed to triangulate." Heeft iemand een idee waardoor dit wordt veroorzaakt en hoe ik het kan voorkomen?

Autodesk Cloud-rendering

Urenlang wachten op een plaatje of je systeem 's nachts aan laten staan om te renderen om er vervolgens achter te komen dat je die ene instelling toch nog niet goed had gezet. Er worden soms zelfs extra systemen en licenties aangeschaft, alleen maar om erop te renderen. Dankzij een nieuwe service van Autodesk is dat allemaal verleden tijd.


Met Autodesk Cloud-rendering laat je het rekenwerk over aan het serverpark van Autodesk, terwijl je ondertussen gewoon kunt verder werken. Zelfs tot slechts een paar uur voor het moment waarop je de plaatjes nodig hebt voor een presentatie, want het renderen in de cloud gaat ook nog eens veel sneller dan lokaal. Je stelt de opties van de te renderen views in, drukt op een paar knoppen en in een paar seconden stuur je de benodigde informatie naar Autodesk. Vervolgens kun je op de website van Autodesk zien wat de geschatte tijd is voor de rendering gereed is om vervolgens je artist-impression kant en klaar te kunnen downloaden. Bovendien kun je ook een 360°-view laten maken, zodat je in de ruimte kunt rondkijken alsof je er zelf in staat.

Om van deze mogelijkheden gebruik te kunnen maken dien je een subscription te bezitten voor bijvoorbeeld de premium of ultimate variant van de Autodesk Building Design Suite, die naast cloud-rendering nog vele andere voordelen bieden ten opzichte van een kale licentie op Revit Architecture. Neem contact op met je eigen reseller voor meer informatie en prijzen.

Doorgesneden onderdelen van een family onzichtbaar

Zolang ik al met Revit werk loop ik met enige regelmaat tegen een fout aan: het lijkt dan alsof een family na plaatsing in je project op de verkeerde hoogte wordt doorgesneden. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld kozijnen met een tussendorpel. Je ziet dan in de plattegrond van je project een aanzicht van de tussendorpel, i.p.v. de doorsnede van de stijlen, glaslatten en het glas.


Je kunt dit oplossen door de family te openen, het element dat ongewenst zichtbaar is in je project te selecteren, bij de properties ervan te klikken op "Visibility" en daar de zichtbaarheid in "Plan views" uit te vinken. Let op: als het element is ge-joined met andere elemenenten, dan gelden de visibility-settings ook voor die elementen. Bij het onzichtbaar maken van de voornoemde tussendorpel moet je er dus voor zorgen dat deze niet is ge-joined met de stijlen, anders zullen die ook niet langer zichtbaar zijn de plattegrond in je project!

Model onzichtbaar in {3D - view}?

Een collega vroeg mij eens: Hoe kan het dat ik mijn model niet meer zie in de {3D - view}?!

Voor iedereen die hier ook een keer tegenaan loopt: Er bleek een dwg-import met 3D-info te zijn die enorm ver van het model af lag. Daardoor werd de 3D-view zover uitgezoomd dat er niets meer zichtbaar was, zelfs geen puntje. Om dit te voorkomen is het in bijna alle gevallen aan te raden om bij het importeren of linken van een dwg of dxf te kiezen voor "Current view only". Het gelinkte bestand wordt dan platgeslagen tot 2D en zal logischerwijs alleen zichtbaar zijn in de view waarin je hem inlaadt.

Verspringende lijnen bij zoomen

Ken je dat? Bij het inzoomen op overlappende of kruizende lijnen lijken deze steeds te verspringen. Zeker als je een import exact probeert te plaatsen levert dat de nodige ergernis en onzekerheid op.


Dit blijkt te worden veroorzaakt door de hardware-accelleratie van de grafische kaart. Zodra je die uitschakelt worden alle overlappende lijnen weer correct weergegeven! Bij het opzetten van je model is dit zeker aan te raden, later kan het door het zwaarder worden van je model weer handiger zijn om de grafische kaart weer te laten meerekenen.

Efficiënt renderen van een walk-through of still-image

Binnen Revit kun je prachtige still-images en walk-through's maken. Het kost echter de nodige tijd en inspanning om goede texturen toe te kennen, de juiste instellingen te vinden en vooral om je systeem de boel te laten doorrekenen.


Op de onderstaande website staat een stappenplan met zeer interessante tips die je daarbij een heel eind op weg kunnen helpen én je een heleboel tijd kunnen besparen door bijvoorbeeld meerdere systemen tegelijk te laten rekenen!
http://feedproxy.google.com/~r/WhatRevitWants/~3/…

Spiltrap > 360°

Mocht je net als ik de behoefte hebben om een spiltrap te tekenen die 360° of meer draait: stop met zoeken, dit wordt namelijk niet door Revit ondersteund.


Mijn zeer gewaardeerde oud-collega Kas gaf me de eenvoudige tip om de trap simpelweg op te splitsen in twee delen en dat werkt prima. Let wel op bij het veranderen van de verdiepingshoogte, dat kost je namelijk wel wat extra inspanning om de trap kloppend te houden. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om de trap over meerdere verdiepingen door te trekken (met een denkbeeldig level op de hoogte van de 360 graden), maar dit geeft vaak niet het gewenste resultaat.

Gemiddelde RGB-kleur van een materiaal

Heb je een textuur gevonden waarvan je de gemiddelde RGB-kleur wilt gebruiken voor de shaded view? Kijk dan op de volgende (engelstalige) site voor een oplossing: http://whatrevitwants.blogspot.com/2011/10/…

Paint material

Een functie die voornamelijk door architecten wordt gebruikt, is de functie "paint material". Met de komst van Revit 2012 is de manier waarop je een eerder gepaint materiaal kunt verwijderen veranderd.


Tot en met Revit 2011 moest je het element overschilderen met het materiaal "By Category"; vanaf Revit 2012 doe je dit door op het pijltje te klikken naast "Paint" waarna de knop "Remove Paint" verschijnt. De rest spreekt voor zich...

Aanpassen van de ribbon

Veel gebruikers van Revit zijn niet op de hoogte van de mogelijkheid om de volgorde van de knoppen in de ribbon werkbalk aan te passen aan de eigen voorkeur. Daarom begin ik mijn blog met deze tip:


Houd de Ctrl-toets ingedrukt terwijl je op een onderdeel in de ribbon klikt (bijvoorbeeld "modify" of "manage"); je kunt dan het onderdeel verslepen naar de door jou gewenste positie. Zo kun je bijvoorbeeld "modify" en "structure" direct naast "home" plaatsen.