dinsdag 24 april 2012

Doorsnede 3D-dwg klopt niet met view range

Een in een project gelinkte of geïmporteerde 3D-dwg wordt door Revit niet weergegeven zoals je zou mogen verwachten op basis van de instellingen onder de "View Range". Daardoor zie je het volledige bovenaanzicht van het object, i.p.v. een doorsnede op bijvoorbeeld 1200 mm + vloer.


Met een eenvoudige tussenstap bij het importeren is dit gelukkig goed op te lossen:
In plaats van het direct inladen in je project, importeer je de dwg in een "Generic Model Family" en laadt je deze family in je project. Je zult zien dat de doorsnede nu wél klopt!

Plaats linked models in een eigen workset

Wanneer je met meerder mensen en/of bedrijven in één model werkt, dan is de kans groot dat er iemand is die een gelinkt model of een gelinkte dwg via "Manage Links" uitzet ("unload"), omdat hij geen belang heeft bij de zichtbaarheid ervan. Synchroniseert hij of zij vervolgens het model met de central, dan zullen alle andere betrokkenen bij een volgende synchronisatie eveneens de link niet meer zien.

Basisregistraties Adressen en Gebouwen

Heb je ook wel eens de vraag gekregen van de gemeente om je situatietekening in dgn- of dxf-formaat aan te leveren t.b.v. de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG)? Op de onderstaande website kun je zien wat er met deze tekeningen gebeurt:

Revit 2013: override category in view

Bij "Override Category in view" wordt vanaf Revit 2013 niet langer het standaard "Visibility/Graphics" venster getoond, maar hetzelfde overzichtelijke venster dat je ook te zien krijgt bij "Override Element in view".






Met dank aan: What Revit Wants

Revit 2013: Duplicate Type tijdens edit group

Het is in Revit 2013 eindelijk mogelijk om tijdens Group Edit een family type te dupliceren.


Bron: What Revit Wants

Nieuwe pc, "Activation Limit Reached"

Bij grotere bureaus is het vaak interessant om te kiezen voor netwerk-licenties van Revit. Doordat bij hen de kans groter is dat een gebruiker afwezig is voor overleg, vakantie of ziekte, kun je volstaan met met minder netwerk-licenties dan gebruikers. Daarnaast is het licentie-beheer een stuk eenvoudiger. Bij kleinere bureaus is het voordeel dat bij een lager gelijktijdig gebruik kan worden behaald nihil, daarom wordt daar meestal gewerkt met stand-alone licenties.


Na installatie van Revit moet de licentie worden geactiveerd om na 30 dagen nog steeds van de software gebruik te kunnen maken. Daartoe moeten een handmatig ingevoerde serial-number en product-key en een door Revit gegenereerde request-code (op basis van je hardware) worden verstuurd naar de servers van Autodesk. Na een controle van de beschikbaarheid van de licentie wordt een activatie-code teruggestuurd, waarna de installatie is geactiveerd.


Het nadeel is dat de licentie op deze wijze is gekoppeld aan de hardware waarop Revit wordt geïnstalleerd. Bij een grote upgrade van je pc zal Revit een andere request-code genereren, waarna de installatie niet altijd meer zal werken. Ook bij vervanging van het systeem zal opnieuw de Revit-installatie moeten worden geactiveerd. Bij Autodesk is logischerwijs niet bekend dat de eerste installatie niet langer wordt gebruikt, waardoor je wordt geconfronteerd met de melding "Activation Limit Reached".

woensdag 18 april 2012

Correcte berekening ruimte oppervlaktes

Het berekenen van de vloeroppervlakte is met Revit enorm gemakkelijk, zou je zeggen. Je plaatst een Room met een Tag en klaar is Kees. Totdat je te maken krijgt met hellende daken. Dan is het ineens een stuk lastiger om Revit de juiste oppervlakte te laten berekenen.


Wat ik vaak zie, is dat in de doorsnede detail-lines worden geplaatst op 1500, 2300 en 2600 + vloer; op de plaatsen waar deze lijnen kruizen met onderkant dakvlak wordt vervolgens een reference-plane getekend (of zelfs nog een detail-line), waarmee vervolgens in de plattegrond met detail-lines deze hoogte-lijnen worden overgenomen. Per ruimte wordt vervolgens met een room-separation nog een lijn geplaatst die ervoor zorgt dat de Room op de juiste positie wordt gestopt.


Behalve dat dit nogal omslachtig is, wordt de kans dat er een foutje in sluipt met al deze 2D-info ook alleen maar groter. Om nog maar niet te spreken van de situatie waarin je de woon- en slaapkamers van alle appartementen in een woongebouw voor de omgevingsvergunning met een minimum hoogte van 2600 mm + vloer hebt bepaald en de opdrachtgever voor de verkooptekeningen toch echt de oppervlaktes vanaf een hoogte van 1500 mm + vloer in de tekening wil hebben staan. Je kunt dan bij elke ruimte de room-separations gaan nalopen en verplaatsen en dan maar duimen dat je niet nog een wijziging op de omgevingsvergunning hoeft aan te vragen.


Herkenbaar? Het kan makkelijker:

dinsdag 17 april 2012

Families maken

Het maken van families is voor veel modelleurs een lastig klusje. Het is namelijk niet een kwestie van wat geometrie maken en importeren maar. Vaak moet een family ook parametrisch zijn en dan is de werkwijze en werkvolgorde van groot belang om te voorkomen dat een family bij het plaatsen in een project ineens gedeeltelijk naast i.p.v. in de wand staat of dat je meldingen krijgt als "Can't create family type", zonder nadere uitleg waardoor dat komt.

maandag 16 april 2012

Kleine tips voor selecteren en filteren

Bij het uitmesten van m'n mailbox vond ik nog een paar links die ik mezelf ter herinnering had gestuurd. Nadat ik het digitale stof eraf had geblazen kwam ik erachter dat de links verwezen naar een paar kleine tips die Luke Johnson op zijn blog had geplaatst:
  1. Zoals je ongetwijfeld weet, kun je met de tab-toets bladeren door de elementen onder de muis-aanwijzer. Bij wanden kun je daarbij ook een zogenaamde "chain of walls" in één keer laten oplichten en selecteren. Maar het volgende weet je misschien nog niet: selecteer eerst een stuk wand. Wijs nu een stuk wand verderop aan en druk op de tab-toets. Nu licht niet de gehele "chain of walls" op, maar alleen het gedeelte vanaf de selectie tot het gedeelte onder de muis-aanwijzer!
  2. Met filters kun je jezelf heel wat werk uit handen nemen. Zo gebruik ik filters om in de views die ik op een sheet plaats de tijdelijke doorsneden te verbergen. Het aanmaken van een filter is op zich niet ingewikkeld, maar vergt wel wat muisklikken. Wanneer je echter eerste een element selecteert en dan een filter aanmaakt (via 'View', 'Filters', 'New Filter'), dan is de category van het geselecteerde element alvast geselecteerd!

Revit 2013: User Interface

Na het installeren van Revit 2013 heb ik vandaag een project geopend om een eerste blik te werpen op de nieuwe user interface. Zo op het eerste gezicht is er weinig veranderd, maar stiekem zijn er nog aardig wat verschillen te vinden. Een opsomming per tabblad: