donderdag 23 mei 2013

Curtain walls in een assembly


Kozijnen zijn behoorlijk eenvoudig te modelleren middels curtain walls. Sommige werkmethodieken zijn er dan ook op gericht om te werken met curtain walls gedurende de SO, VO en eventueel ook de DO fase. Vanaf het TO zul je echter kozijnmerken willen toekennen en daarom alle gelijke kozijnen ook met één component willen tekenen. Zo kun je namelijk consistente kozijnstaten genereren.

Je kunt op zo'n moment de curtain walls vervangen door windows. Maar dat is behoorlijk tijdrovend doordat je de reeds getekende indeling opnieuw moet maken. Bij veel repetitie is dat de moeite waard, maar komen kozijnen vaak maar een enkele keer voor, dan zou je ervoor kunnen kiezen om de curtain walls te behouden. De uitdaging zit 'm dan in het opzetten van een kozijnstaat. Je kunt zo'n curtain wall namelijk niet volledig uitgewerkt op een legend plaatsen. En nieuwe gevels maken waarin alle andere categories via visibility/graphics zijn uitgezet is ook niet ideaal omdat andere kozijnen dan al snel binnen de view range vallen en ongewenst ook zichtbaar zijn. En om dat dan weer met hide in view te corrigeren is een gebed zonder einde. Er is echter een alternatief: assemblies.

Je kunt assemblies een klein beetje vergelijken met groups: je bundelt een aantal losse elementen bij elkaar zodat je ze eenvoudig als één geheel kunt herplaatsen. Het grote voordeel van assemblies is echter dat je ze als apart onderdeel kunt documenteren en quantificeren. Van een assembly kun je aanzichten en doorsneden maken waarin alleen de onderdelen zichtbaar zijn die daarin zijn opgenomen. Je kunt schedules maken waarin de aantallen worden getoond en assemblies zijn ook te voorzien van een eigen tag.


Maar wacht eens even, is een curtain wall niet juist één van de elementsoorten die niet in assemblies konden worden opgenomen? Jawel! Huh? Hoe zit dat dan? Simpel:

Een curtain wall bestaat uit:
  1. een (curtain) wall
  2. onderverdeeld door een curtain system van grids
  3. op de grids worden mullions geplaatst
  4. de ruimte tussen de grids wordt opgevuld met panels
De eerste 2 kunnen inderdaad niet in een assembly worden opgenomen. De panels en mullions echter wel! Je gaat dan zo te werk:
  1. selecteer de curtain wall binnen een 3D view
  2. met temporary hide/isolate (onderin het venster) isoleer je hem
  3. selecteer met een selectiekader alles binnen het venster
  4. filter de eerste twee onderdelen uit de selectie
  5. voeg de resterende selectie toe aan een nieuwe assembly
  6. geef de assembly een naam
  7. maak aanzichten ten behoeve van de kozijnstaat, zoals een aanzicht, doorsneden en een 3D-tje
Voeg hier geen sheet toe, want die zal in de project browser niet onder sheets verschijnen, maar onder assemblies (helemaal onderaan) en je kunt de assembly views ook op een 'gewone' sheet slepen. Met behulp van tags en schedules (en uiteraard tekst en maatvoering) kun je vervolgens informatie toevoegen aan de views en sheets. Succes!

2 opmerkingen:

  1. Wanneer een curtainwall veranderd, andere indeling of andere maten zal de assembly vervallen, deze moet daarna opnieuw worden aangemaakt en weer op een eventuele sheet geplaatst worden met de nodige annotaties. (is mijn ervaring)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Unknown,

    Het gebruik van curtain walls in een assembly heeft zeker nadelen en adviseer ik alleen als er geen alternatieven meer zijn.
    Het vervallen van de assembly herken ik niet direct. Wel zul je nieuw aangemaakte mullions en panels (bijvoorbeeld door het toevoegen van een grid) moeten toevoegen aan de assembly. Waar je dan ook rekening mee moet houden is dat wanneer een assembly vaker voorkomt, je de wijzigingen aan de assembly alleen kunt doorvoeren in de eerste plaatsing (over het algemeen de plaats waar de assembly is aangemaakt). Dat komt bijvoorbeeld voor wanneer je de curtain wall samen met de assembly van panels en mullions in een group hebt geplaatst. Bij het verwijderen van de eerste plaatsing - de primary assembly - zal Revit een andere plaatsing van de assembly als nieuwe primary aanwijzen. Alle assembly views worden daarbij verwijderd en zul je dus opnieuw moeten aanmaken en annoteren. Mogelijk is dat de situatie waar je tegenaan loopt.

    BeantwoordenVerwijderen