vrijdag 25 januari 2013

Starting View

De mogelijkheid is er al een tijdje (sinds versie 2012, als ik me niet vergis), maar eerlijk gezegd heb ik het pas onlangs ontdekt: de mogelijkheid om te bepalen welke view wordt weergegeven bij het openen van een project.

Een aantal jaar geleden las ik op verschillende fora dat men de behoefte had om een view in te stellen waarmee het project altijd zou worden geopend. Zo zou worden voorkomen dat het openen nog langer duurt dan normaal, doordat je toevallig als laatste een 3D-view had open staan met daarin vele linked models, ingeschakelde schaduw en realistic colors. Wanneer je een lege drafting view zou kunnen instellen kun je de laadtijd sterk inkorten. Met de steeds beter wordende hardware lijkt dat argument steeds minder relevant te worden, maar er is een ander argument dat steeds belangrijker wordt: modellen worden steeds vaker uitgewisseld met derden en daarbij kan het wenselijk zijn om bij het openen van het bestand een disclaimer te tonen of een omschrijving van de manier waarop het model is opgebouwd. En werk je met meerdere mensen aan één model, dan kun je een tabel met actiepunten op het scherm toveren zodat iedereen gelijk weet wat er moet gebeuren.



Het instellen van de 'Starting View' is erg eenvoudig: ga binnen je project naar 'Manage' en dan naar 'Starting View'. Daar kun je de gekozen view selecteren. Helemaal bovenaan vindt je de optie ''.

woensdag 16 januari 2013

Bug in Revit 2013? - update

Sinds enige tijd heb ik last van een hinderlijke bug. Bij het wisselen tussen views (ctrl+tab) van verschillende bestanden (zoals tussen een family en een project) springt het Properties palet steeds naar het midden van het scherm (normaal staat deze op mijn tweede scherm, buiten het Revit-venster). Sleep ik 'm naar z'n oorspronkelijke positie en wissel ik opnieuw naar een view van een ander bestand, dan springt het Properties palet weer vrolijk terug naar het midden van m'n scherm.

Daarnaast verschijnt er een heel klein venstertje middenin het beeldscherm dat eruit ziet als één van de bij dit artikel geplaatste afbeeldingen. Die kan ik met het kruisje weg klikken, maar na een synchronisatie of een opdracht waar Revit wat langer over moet nadenken komt hij weer terug.
Het probleem kan ik niet herleiden naar een bepaalde gebeurtenis. Ik heb maandenlang probleemloos met Revit 2013 kunnen werken. Waarschijnlijk is het een gevolg van een update van Revit zelf, een add-in of misschien we de drivers van de grafische kaart (in mijn geval een AMD Fire Pro V5900 (ATI Fire GL) met 2 GB GDDR5).

Zijn er meer mensen die dit hebben? Zo ja, met welke versie van Revit werk je en wat voor grafische kaart gebruik je?


==UPDATE==

De oorzaak van het eigenaardige gedrag van Revit lijkt bij de driver van de grafische kaart te liggen. Via de website van Autodesk zijn door hen gecertificeerde drivers te downloaden. In de drivers die door AMD later zijn uitgebracht is blijkbaar iets niet helemaal zoals het zou moeten zijn, waardoor Revit begint te sputteren. Overigens blijft bij de Options van Revit de volgende melding staan onder graphics (terwijl de geïnstalleerde drivers notabene door Autodesk zijn gecertificeerd voor gebruik met Revit 2013!):