maandag 25 november 2013

Wouldn't it be nice: curtain walls omzetten naar een window family

Kozijnen en Revit: nog altijd geen beste combinatie.
Al jarenlang worstel ik - en velen met mij - met de inefficiënte wijze om kozijnen te maken in Revit. De makers van Revit hebben ervoor gekozen om zo min mogelijk beperkingen op te leggen aan wat iemand in een Window Family wil modelleren. Dat heeft als enorm nadeel dat het verschrikkelijk veel tijd kost om met een out-of-the-box Revit-licentie een kozijn te modelleren.



De huidige praktijk
Gelukkig zijn er diverse leveranciers die hierop zijn ingesprongen.

Cadac biedt met TheModus kant-en-klare kozijnen in de bibliotheek die met behulp van parameters naar wens zijn aan te passen. Zolang het te maken kozijn in deze biep voor komt, gaat dat prima. Uitzonderingen zijn echter weer extra ingewikkeld te maken als je wilt dat ze op dezelfde wijze zijn opgebouwd (gebruik makend van dezelfde parameters en componenten).
ICN Solutions heeft in zijn 3B-Werkmethode gekozen voor een combinatie van een bibliotheek en een soort super-kozijn dat met een visuele tool naar wens kan worden aangepast. Dat super-kozijn kent echter ook beperkingen. Kozijnen met meer de 4 vlakverdelingen in horizontale of verticale richting zijn niet mogelijk, evenmin als schuine of gebogen dorpels.
Itannex heeft in zijn Smart Revit werkmethode eveneens gekozen voor twee opties: een bibliotheek met kant-en-klare kozijnen en een visuele kozijn-generator waarmee je in 2D het gewenste kozijn schetst dat daarna op maat wordt gegenereerd door de software. Uiteraard kent ook deze tool beperkingen, want ook hier is het niet mogelijk om schuine of gebogen dorpels toe te passen.

Hoewel al de bovengenoemde leveranciers je een heleboel werk uit handen nemen, kennen ze allemaal het probleem dat je bent overgeleverd aan de kozijnfabrikanten die de leverancier voor je heeft opgenomen in zijn systeem. Wil jouw opdrachtgever persé kozijnen van plastic, dan heb je al een probleem. Dat is binnen deze opties niet mogelijk. Daar ga je weer. 

Vliesgevels
Naast 'normale' kozijnen komen in veel projecten ook vliesgevels voor. Die modelleer je als Curtain Walls. Dat werkt lekker! Je kiest profielen voor de stijlen en dorpel en selecteert een standaard invulling en gaan met die spreekwoordelijke banaan. Een schuine bovendorpel? Attatch top! Getoogde bovendorpel? Edit wall profile! Een extra stijl? Gewoon de Curtain Grid aanpassen! Een andere paneelvulling? Met Tab het paneel selecteren en je wisselt 'm zo om. Waarom gebruiken we deze tools eigenlijk niet ook voor de kozijnen?

Helaas is het niet zo eenvoudig om Curtain Walls op te nemen in een kozijnstaat. Zoals ik in een eerdere post schreef is het wel mogelijk om de Curtain Panels en Curtain Mullions in een Assembly op te nemen, zodat je er views van kunt maken. Je kunt de Curtain Wall met het Curtain Grid en de Assembly ook opnemen in een Group, voor het geval hij vaker voor komt. Maar je vervolgens de Curtain Wall wilt wijzigen, dan kan dat alleen op de plek waar de Assembly is aangemaakt. Een paneel, stijl of dorpel vervangen doe je vervolgens in de Assembly, wil je een stijl of dorpel toevoegen of verwijderen dan doe je dat door de Curtain Grid in de Curtain Wall aan te passen die dus niet in de Assembly zitten, maar wel in de Group. En dan moet je de Views van de Assembly ook nog netjes uitlijnen op je kozijnstaat, veel succes. Snap je het nog?

Wouldn't it be nice
Veel liever zou ik in de family editor de mogelijkheid krijgen om Curtain Walls te plaatsen in een Window Family. Of nog beter: ik zou na de selectie van een Curtain Wall in mijn project de mogelijk hebben om deze om te zetten in een Window Family, waarbij de maatvoering en de paneelselectie worden opgenomen als type-parameters.
Of er zou een extra elementsoort moeten worden opgenomen in Revit: een System Family (laten we hem voor het gemak een "Fixed Curtain Wall" noemen) waarin een Curtain Wall kan worden genest, voorzien van een type mark en waarvan de geometrie en de materialen per type worden aangepast. Het zou dan als volgt werken:

  • maak een Curtain Wall type aan met de juiste mullions en panels
  • modelleer een Curtain Wall in je project
  • selecteer deze en klik op de nieuw toe te voegen knop "Fixed Curtain Wall"
  • er verschijnt een pop-up waarin je een naam (type mark) aan de nieuwe "Fixed Curtain Wall" kunt geven
  • selecteer de nieuw aangemaakte "Fixed Curtain Wall"
  • kies voor Edit om hem aan te passen of voor Create Similar om hetzelfde element nogmaals te plaatsen
Het zou leuk zijn als zo'n "Fixed Curtain Wall" zou kunnen worden genest in andere families, zoals dat nu met Windows kan. Of andersom. Dat biedt namelijk de mogelijkheid om het kozijn te combineren met de detaillering van de aansluiting op de wand, zoals dat nu ook in diverse werkmethoden is toegepast.

Augi
De bovenstaande wens heb ik ook gepost in de wishlist van Augi. Zie het forum voor de engelstalige omschrijving en reacties daarop. 

vrijdag 15 november 2013

Vacatures bij RoosRos Architecten


Het team van RoosRos zoekt versterking! Wij zijn op zoek naar een ontwerper, een ervaren BIM-modelleur en een junior BIM-modelleur.

Klik hier voor de volledige omschrijving van de vacatures.