vrijdag 31 januari 2014

Bordes bovenaan trap

Via Luke Johnson kwam ik terecht bij een blogpost van RevitCat, een Australische BIM-manager die ook bij de Revit Technology Conferences als spreker zijn kennis deelt. In zijn post geeft hij een aantal tips met betrekking tot Stairs by Component.



Onder deze tips zit er ook één waar ik al regelmatig baat bij zou hebben gehad: het maken van een bordes bovenaan een trap. Bij het plaatsen van een Stair by Component teken je de looplijn van elke Run. Tussen twee Runs zal Revit dan automatisch een bordes tekenen. Maar als je bij de bovenste trede bent aangekomen, maar nog een stuk moet overbruggen tot aan de vloer, hoe doe je dat dan?
Je moet er maar net op komen, maar de oplossing is heel simpel: teken gewoon een extra Run bovenaan de trap. Revit zal ook nu weer een bordes creëren en zal het laten staan wanneer je de tijdelijk Run weer verwijdert.

dinsdag 28 januari 2014

Quick Select add-in voor Revit

Vorige week poste ik nog over de functie Quick Select in Autocad. Vandaag heb ik een add-in voor Revit getest met min of meer dezelfde functionaliteit: RQuick Select.



De werking is simpel: Onder Add-ins klik je op de knop, waarna je een selectievenster krijgt. Hierin geef je per category en eventueel per parameter aan wat je geselecteerd wilt hebben. Na een klik op OK doet de add-in de rest.



Je kunt ook eerst een selectie maken en dan met de add-in filteren, waarbij je ten opzicht van het standaard Revit-filter dus ook de mogelijkheid hebt om op parameters te filteren.

Ik las over deze add-in op het Revit Addons blog van Tim Grimm. Wil je de add-in downloaden, dan kan dat via Autodesk Apps Exchange.

donderdag 23 januari 2014

Verwijderen van solids in een dwg

In Revit gebruik je regelmatig dwg's als onderlegger of als bron voor profiles e.d. Het is daarbij erg hinderlijk als de dwg vol zit met solids, omdat de onderlegger dan helemaal kan dichtlopen en je één groot zwart vlak te zien krijgt.
Om de solids snel te kunnen verwijderen uit de onderlegger kun je in Autocad gebruik maken van de functie QSELECT. Bij het starten van deze functie (type het commando QSELECT in de opdrachtregel, of klik in het PROPERTIES scherm op de Quick Select knop (zie afbeelding):



In het menu dat verschijnt kies je voor de volgende instellingen:

Apply to: ENTIRE DRAWING
Object Type: HATCH
Properties: PATTERN NAME
Operator: EQUALS (=)
Value: SOLID


Let op dat bij sommige dwg's (bijvoorbeeld afkomstig van andere tekenpakketten) de solid hatches een andere naam hebben. Zo hadden ze bij mij voor de hand liggende namen als _K9~F8-1...

Klik je op OK, dan zijn alle arceringen van het door jou gekozen type geselecteerd en met een simpele druk op de delete knop ben je er vanaf!