dinsdag 24 juni 2014

Revit 2015 - Update Release 3

Er is weer een update uitgebracht voor Revit 2015. Wat er gewijzigd is kun je vinden in de release notes.



De links hieronder verwijzen naar de directe downloads van de installatiebestanden. In de Autodesk Application Manager zou hij ook moeten verschijnen, maar bij mij werkt dat helaas niet zoals het hoort.

dinsdag 17 juni 2014

Phase Filter bij een Linked Model

Het was me al vaker opgevallen: bij het gebruik van Phasing reageert niet elk gelinkt model zoals je dat zou verwachten. Ondanks een correcte configuratie van de Phase-mapping worden elementen in sommige gelinkte modellen niet getoond conform het ingestelde Phase Filter.

Tot gisteren kon ik de oorzaak niet vinden en was ik ervan overtuigd dat er sprake was van een bug. Het blijkt een feature te zijn... 


Om ervoor te zorgen dat Phasing en Phase Filters goed werken met Linked Models dienen de modellen aan de volgende voorwaarde te voldoen:
  • De elementen zijn voorzien van de juiste "Phase Created" en "Phase Demolished"
  • Bij de Type Properties van het gelinkte model is de "Phase Mapping" correct ingesteld


Tot zover ligt het redelijk voor de hand, maar de volgende is een instinker waar je mee te maken zult krijgen als je met modellen van derden aan de slag gaat:
  • Het te gebruiken "Phase Filter" komt ook voor in het gelinkte model (en kent dezelfde instellingen)

Je verwacht namelijk dat de Phasing in je view wordt weergegeven volgens de instellingen van de view. Zeker als bij de Visibility/Graphics van je view bij Revit Links alles op "By host view" staat. Ga je echter wat dieper in de instellingen kijken, dan zul je zien dat bij het ontbreken van het gebruikte Phase Filter in het gelinkte model, hier "none"  zal staan. Daardoor zullen alle Phases getoond worden.

Als er bij je project sprake is van meerdere fases, is het daarom raadzaam om tijdens het BIM-opstartgesprek ook de te gebruiken Phase Filters vast te leggen.