woensdag 30 maart 2016

DWG in gelinkt Revit-model niet zichtbaar, wat nu?

Helaas, je bent tegen een beperking van Revit aangelopen. Revit kan dwg's die zijn gelinkt of geïmporteerd in een gelinkt Revit-model niet tonen. Gelukkig is het wel op te lossen middels een kleine omweg.

Families
Wanneer je de dwg's linkt in een (Generic Model) Family, dan werkt het wel. Dat mag zowel een losstaande family (.rfa) zijn, als een In-Place Model Family. Het is om verschillende redenen raadzaam om het gebruik van In-Place families te vermijden, maar voor sommige situaties is het gebruik ervan geen probleem. Dat maakt het een stuk makkelijker om de al aanwezige dwg's over te zetten naar een family.

Imports in Families
Let wel op, dat bij je Visibility/Graphics settings onder het tabblad "Imported Categories" een vinkje staat voor "Imports in Families". 


vrijdag 25 maart 2016

Waar is toch die tijdelijke maatvoering gebleven?

Tijdelijk maatvoering
Tijdelijk maatvoering is een handig hulpmiddel in Revit om elementen exact op de juiste plaats te zetten. Soms komen ze echter niet tevoorschijn bij het selecteren van een element. In de optiebalk (tussen de ribbon en het werkvenster) staat dan vaak een knop "Activate Dimensions", waarmee je de tijdelijke maatvoering alsnog zichtbaar kunt maken.




Hoe komt het nou dat ze soms direct zichtbaar zijn en soms pas na een druk op de knop? 
Als je meer dan één element selecteert heeft Revit wat extra aanmoediging nodig. Heb je maar één element geselecteerd en verschijnt de tijdelijk maatvoering toch niet vanzelf? Dan bevat die family waarschijnlijk een geneste shared family. Je weet wel, zo'n onderdeel van een family die je na een extra druk op de Tab kunt selecteren. Onder de motorkap beschouwt Revit namelijk een geneste shared family als een losse family waardoor je ongemerkt toch meer dan één element geselecteerd hebt.

Overbodige handeling?
Lijkt je dat een beetje onnozel? Vind ik ook, die extra druk op de knop zou niet nodig moeten zijn. Dus, Autodesk, als je dit leest: laat die tijdelijke maatvoering maar altijd zien. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ze ooit in de weg zitten.

Bron:
Revit OpEd by Steve Stafford