vrijdag 15 april 2016

Autocad 2017: PDF bestanden omzetten naar DWG






Niet alleen Revit heeft de update naar versie 2017 gekregen. Ook Autocad is natuurlijk vernieuwd. Ik gebruik Autocad vaak, maar niet intensief, meestal alleen om een dwg op te schonen voor ik hem in Revit link.

Pdf 2 dwg
Soms beschik je niet over een dwg of dxf, maar wel over een PDF die afkomstig lijkt van een cad-programma. Goed nieuws, want Autocad 2017 gaat namelijk een stuk beter om met PDF-bestanden: niet alleen de export is verbeterd (je kunt nu bijvoorbeeld layers mee-exporteren), maar je hebt nu ook de mogelijkheid om een PDF te importeren.



Uitgebreide functionaliteit
Nadat je het PDF-bestand geselecteerd hebt, krijg je een scherm met opties. Daar kies je welke pagina van de PDF geïmporteerd moet worden, of het na het importeren een block moet worden, of vlakken moeten worden omgezet, enz.


Bruikbaarheid
Ik heb het getest met een PDF die ik met PDFcreator heb aangemaakt vanuit Revit. Het resultaat ziet er strak uit, alleen qua schaal blijkt er toch wat onnauwkeurigheid in te sluipen bij het omzetten. Een wand van 100mm dik is ineens 100.1058mm. Daar krijg ik weliswaar een beetje de kriebels van, maar het is een stuk beter dan niets!



Revizto 4.0 beta - What's coming up



Revizto is een mooi programma. Wij gebruiken het vrij intensief voor de volgende zaken:


Presenteren

In Revit navigeer je niet eenvoudig door een gebouw heen. Daarom gebruiken we Revizto om projecten te presenteren (zowel op een groot scherm als met de Oculus Rift) aan opdrachtgevers of gebruikers.

Controleren
Onze projectmanagers en architecten kunnen met Revizto door het gebouw lopen en opmerkingen plaatsen als ze een knelpunt signaleren. Deze opmerkingen kunnen door een modelleur weer worden ingelezen in Revit waar ze de opmerking binnen de juiste context van het model te zien krijgen.

Communiceren
Geconstateerde clashes die zijn vastgelegd in Revizto of daarbuiten (via BCF in te laden in Revizto), kun je tijdens een overleg met de betrokkenen eenvoudig op een groot scherm tonen. Zo geef je iedereen direct inzicht in de betreffende situatie.

Nieuw in Beta 4.0Ik ga niet alle nieuwigheden opsommen, maar er is er één die zeker de moeite waard is: Voor de modelreviews door projectmanager of architect is het ontzettend handig als je ervoor kunt zorgen dat het Revizto steeds model up-to-date is. Dan hoeft hij niet steeds te vragen om een nieuwe export. Met de Revit Add-in die hoort bij de komende Revizto versie 4.0 kun je een interval instellen voor het exporteren van een Revizto-model vanuit Revit. Het bestaande model in Revizto wordt dan bijgewerkt met de wijzigingen in Revit. Het spreekt voor zich dat dan wel het Revit-model open moet staan op het ingestelde tijdstip en je dus ook je pc aan moet laten.

Om energieverspilling te voorkomen is het raadzaam om de export in te stellen op een tijdstip vlak na werktijd en Windows na de export automatisch de computer uit te laten zetten.



Voor een totaaloverzicht, of om je in te schrijven voor de beta, breng je een bezoek aan de website van Revizto: https://beta.revizto.com/

donderdag 14 april 2016

Revit 2017: What's new?


De afgelopen week heeft Autodesk zijn 2017-serie producten gelanceerd. Vandaag was Revit aan de beurt en daarmee kon ook de Building Design Suite worden vrijgegeven.

Wat er allemaal is veranderd heeft Steve Stafford al netjes op een rij gezet. Het heeft weinig zin om zijn post volledig te herhalen, dus neem vooral zelf een kijkje op zijn weblog:

Revitoped (Steve Stafford) blog: Revit 2017 New Features (Engelstalig)

Bekijk ook de volgende video-playlist waarin een deel van de nieuwe features worden behandeld:

Autodesk Video Playlist Revit 2017

Voor mij zijn dit de belangrijkste nieuwe functies:

Depth Cueing
Eindelijk geautomatiseerde dieptewerking in gevelaanzichten!

Text Editor improvements
Meer hoef ik niet te zeggen.

Global Parameters
Zat al in 2016 R2, maar die heeft niet iedereen. Veelbelovend!

Reference Planes
Nu ook subcategories die je ook eigen kleuren kunt geven. Zeker met Global Parameters een welkome toevoeging. En filters zien ze nu ook.

Hosted Railings
Railings kunnen nu ook worden gehost op Floors, Slabs, Slab Edges, Walls en Roofs! Daarbij wordt de eventuele schuinte van de bovenzijde gevolgd.

dinsdag 12 april 2016

De voor- en nadelen van In-Place Families

In een vorige post stelde ik voor om linked dwg's op te nemen in een In-Place Family, om te zorgen dat die ook zichtbaar zouden zijn wanneer je het model linkt in een ander model. Ik gaf daarbij aan dat het om verschillende redenen raadzaam is om In-Place Families te vermijden. Naar aanleiding van een vraag die ik hierover kreeg, ga ik hierbij dieper in op deze redenen.





De voordelen
Laat ik beginnen met het noemen van wat voordelen van In-Place Families:

  • Je werkt in de context van je project
  • Je hebt snel resultaat
  • Complexe vormen in je project zijn eenvoudig te volgen
  • Je hoeft je niet te houden aan de family-structuur ("bone-muscle-skin")
  • Minder gedoe met parameters


De nadelen
Voordat je direct enthousiast ermee aan de slag gaat: de nadelen liegen er ook niet om:

Consistentie tussen projecten
De In-Place Family spreekt veel beginnelingen erg aan, omdat je hem modelleert binnen de context van je project. Omdat zij vaak nog niet alle functies van Revit goed kennen of beheersen, wijken ze vaak uit naar In-Place Families terwijl er wel een 'native' oplossing voor bestaat. Dit 'oneigenlijk functiegebruik' leidt tot het volgende:
  • Bij een gemengd kennisniveau binnen je organisatie levert dat inconsistente modellen op, met als gevolg dat collega's minder eenvoudig het project van een ander kunnen overnemen.
  • Bij het exporteren bestaat het risico dat elementen niet of niet goed meekomen, doordat de (sub)category niet automatisch wordt toegekend.
  • Materialen worden maar zelden doorgekoppeld met een parameter en daardoor moet je de In-Place Family steeds opnieuw openen om een kleur of materiaal te wijzigen.
Hergebruik van Families
Het opbouwen van een componenten-bibliotheek kost tijd en dus geld. Je zult zeker in het begin dus vaak componenten missen. Door op dat moment gelijk een goed werkende Family te bouwen vul je de bibliotheek gaandeweg aan met componenten die blijkbaar ook echt gebruikt worden. Wegens tijdgebrek of door gebrek aan kennis van het bouwen van Families wordt echter vaak een In-Place Family gebruikt.
  • Deze Families zijn niet eenvoudig in de bibliotheek op te nemen. Alleen via een omweg kun je ze omzetten in een losse Family, waarna het nog veel tijd kost om hem om te bouwen zodat hij ook in een ander project goed werkt. Conclusie: het gebeurt niet. Je moet daardoor bij een volgend project nogmaals tijd en energie stoppen in het modelleren van een hetzelfde onderdeel. Vraag maar eens aan je leidinggevende of hij dat een goed idee vindt... ;-)
Gebruik van Schedules
Kenmerken van In-Place Families worden niet of beperkt weergegeven in Schedules.
  • Bepalen van m2 van een onderdeel van een In-Place Family is niet mogelijk

Kopiëren van In-Place Families
Bij het maken van de In-Place Family moet je voor elke solid aangeven wat zijn workplane is. De solid wordt op het gekozen workplane gehost. Ook de oriëntatie van profiles en paths van de Sweeps wordt onthouden.
  • Als een In-Place Family moet worden gekopieerd, geroteerd en/of gespiegeld, dan zul je zien dat je óf zoveel foutmeldingen krijgt dat het niet eens lukt, óf dat onderdelen worden verschoven of verdraaid. Dat komt omdat de oorspronkelijke host niet langer beschikbaar blijkt, of doordat de oriëntatie van een Sweep is omgeklapt.
Bestandsgrootte en prestatie
Bij het inladen van een normale Family wordt deze in je projectdatabase omschreven en maak je per plaatsing een verwijzing naar die omschrijving. Bij In-Place Families zorgt elke kopie voor een extra omschrijving van de onderdelen binnen de FamilyRevit werkt daarom het beste met System-Families en normale 'loadable' Families. 
  • In-Place Families blijken funest voor de omvang en prestatie van je model.
  • Als je een In-Place Family aanpast, wijzigen de kopieën daarvan niet mee.

Wanneer gebruik je dan wel een In-Place Family?

Als je de volgende vragen allemaal bevestigend kunt beantwoorden, is het gebruik van In-Place Families de juiste keuze:
  • Er is geen standaard Revit-functie beschikbaar voor het onderdeel,
  • Het element komt slechts één keer voor, zowel binnen het project als daarbuiten,
  • De vorm en afmetingen zijn afhankelijk van de omgeving,
  • De modelleur is zorgvuldig genoeg om te zorgen voor de juiste (sub)categories, materiaalkoppelingen en het gebruik van profile-families, zodat aanpassingen eenvoudig kunnen worden uitgevoerd,
  • Het betreft een uitzonderlijk geval, het model bestaat voor het overgrote deel uit System Families en losse families.

maandag 11 april 2016

Bibliotheekbeheer: family backup files beperken

Vorige week liet ik zien hoe je met Windows Batch scripting eenvoudig een map met families kunt opschonen door de backups te verwijderen. Nu je map eenmaal netjes is, wil je natuurlijk voorkomen dat het snel weer een rommeltje wordt.

Stel in hoeveel backups bewaard moeten blijven
Als je kiest voor Save As > Family krijg je een venster waarin je de bestandsnaam en bestandslocatie kunt kiezen. Behalve de knoppen Save en Cancel, tref je daar ook een knop Options. Door hierop te klikken krijg je een venster waarin je het aantal backups kunt instellen. Hoe lager je het zet, hoe minder vervuiling je uiteraard zult zien in je bibliotheek. Het minimum aantal is 1. Het maximum is, speciaal voor de paranoïde medemens, 999(!).





Let op!
Houd er natuurlijk wel rekening mee dat de backups niet voor niets worden aangemaakt. Een foutje is snel gemaakt en dan ben je blij als je nog een stap of 2 terug kunt. Zoek dus naar een goed evenwicht tussen een schone bibliotheek en voldoende backups! Mocht je echt paranoïde zijn, dan kun je het aantal instellen op het maximum van 999 (!) backups per family.

Instellen voor elk bestand
Het aantal backups stel je in voor het bestand dat je op dat moment opslaat. Mocht je het standaard aantal te hoog vinden, dan kun je het in je (family) template aanpassen. Revit zal dan van alle families die je daarna aanmaakt op basis van de aangepaste template het gewenste aantal backups aanmaken.

donderdag 7 april 2016

Bibliotheekbeheer: family backup files verwijderen

Of je nu verantwoordelijk bent voor het beheer van de componentenbibliotheek van het bureau of van alleen je eigen project, er komt een moment dat je je vreselijk gaat ergeren aan al die family-backup-files. Het wordt er namelijk niet overzichtelijker op:




Het is echter verdraaid eenvoudig om met behulp van 'good old Windows Batch Scripting' al deze bestanden te verwijderen met een enkele dubbelklik. 

Het werkt zo:

Open kladblok
type de volgende regel:

del *.00??.rfa /s /f

Ga naar Bestand > Opslaan als...
Selecteer onderin bij Opslaan als de optie "Alle bestanden (*.*)"




Geef het bestand een logische naam, bijvoorbeeld "cleanup families.bat"

Plaats het bestand in een map met families en dubbelklik om het uit te voeren. Alle backup-bestanden zullen in één keer worden verwijderd.

Wat doen deze commando's precies?


del
*
.00??
.rfa
/s
/f
Verwijder bestanden
met een willekeurige bestandsnaam
maar waarvan de bestandsnaam in ieder geval ".00" bevat, gevolgd door twee cijfers
van het bestandstype .rfa (Revit family).
Zoek ook in submappen
en verwijder een bestand ook als het als "Alleen lezen" aangemerkt is.

Als je niet wilt dat ook in submappen bestanden verwijderd worden, laat dan de /s weg.

Wil je dat je gewaarschuwd wordt voordat een bestand wordt verwijderd? Voeg dan /p toe (let op, voor de / altijd een spatie plaatsen). Je moet dan eerst Y of N, gevolgd door Enter toetsen om een bestand te verwijderen: