maandag 23 januari 2012

Hoekoplossing railing met gemodelleerde baluster

In een eerdere blogpost heb ik al eens gewezen op de beperkingen van de basis-functie "railing". Met name bij trappen worden de hoeken vaak verkeerd op elkaar aangesloten, en panelen zijn helemaal een ramp doordat het niet mogelijk is om de breedte van een paneel variabel te maken. Nu kan ik me voorstellen dat je omwille van de snelheid toch gebruik maakt van de railing-functie, zeker wanneer je in een vroege fase van het ontwerp zit. De vreemde aansluitingen neem je dan even voor lief of zijn nog niet zichtbaar in je tekeningen of presentatiemateriaal. Wanneer je later toch de hoeken netjes wilt laten aansluiten, sta je voor een dilemma: met veel moeite toch volgens de officiƫle Revit-methode de railing kloppend zien te krijgen, in 2D gaan zitten poetsen, of alsnog op een andere wijze de hele railing opnieuw gaan modelleren.



Er is nog een tussenweg: wanneer je geen gebruik maakt van panelen kun je ervoor kiezen om alleen de hoekoplossing handmatig te gaan modelleren. De volgende stappen kunnen je erbij helpen om dit snel voor elkaar te krijgen.

  1. maak een 3D-view waarin je met een section box alleen het op te lossen gedeelte in beeld brengt
  2. exporteer de view naar dwg.
  3. maak een generic model family aan en importeer de zojuist gegenereerde dwg
  4. gebruik de aanwezige informatie van de dwg om eenvoudig de hoekoplossing te modelleren.
  5. maak een nieuwe baluster post family aan
  6. laad de generic model family in je baluster post family
  7. laad de baluster post family in je project
  8. selecteer de baluster post family bij de start / corner / end post van de railing.
  9. roteer en positioneer de generic model family zodanig in de baluster post family dat deze correct wordt weergegeven in je project
Vanaf stappen 5 t/m 9 zijn ook te vervangen door het inladen van de generic model family in het project en deze te plaatsen op de hoek die je wilt oplossen. Het nadeel daarvan is dat een generic model zich qua visibility niet zal conformeren aan de instellingen van een railing. Dus wanneer je de railing wilt uitzetten, zal de hoekoplossing zichtbaar blijven. Het voordeel van deze werkwijze is echter dat hij een stuk sneller is en flexibeler. Volg je de stappen 5 t/m 9, dan wordt de zelfgemaakte oplossing bij iedere hoek toegepast.

Succes!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten