zaterdag 21 januari 2012

Waterkrachtcentrales in Nederland

Ondanks de lage stroomsnelheden in de Nederlandse rivierdelta, is het mogelijk om rendabel energie op te wekken met waterkrachtcentrales. Na een succesvolle test in de Verenigde Staten is het de bedoeling om nu ook in Nederland een proefopstelling te gaan maken.



Met twee ton subsidie van de provincie Overijssel en de Stedendriehoek hopen Ingenieursbureau Tauw, Jansen Venneboer, GMB en de Hogeschool Saxion het Amerikaanse waterkrachtsysteem Vivace deze zomer praktijktests te kunnen uitvoeren in Friesland en Overijssel.


Het bijzondere aan de Vivace is dat deze niet met schroeven werkt zoals in traditionele waterkrachtcentrales, maar met loodrecht in de waterstroom geplaatste cilinders. Werverlingen door het langs deze cilinders stromende water veroorzaken een verticale beweging van de cilinders. Deze beweging wordt overgebracht naar een elektromagnetisch systeem in de behuizing. De stroomsnelheid van het water hoeft maar 0,5 tot 2 m/s te bedragen om energie op te kunnen wekken, wat maakt dat deze techniek toepasbaar is in delta's. Bovendien kunnen vissen ongehinderd tussen de cilinders door zwemmen.





Bron: Technisch Weekblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten