zondag 11 maart 2012

Underlay en view range

Komt het je bekend voor dat een underlay niet wordt weergegeven zoals je verwacht, dan heb ik hier een aantal tips voor je.
Om te beginnen moet je weten wat Revit op de achtergrond doet om een view op te bouwen: in beginsel worden alle elementen die geheel of gedeeltelijk binnen de ingestelde view range vallen weergegeven. Echter, wanneer een element zich achter een andere bevindt, zal deze worden afgedekt. Zo zul je de wanden van een ondergelegen verdieping niet zien, wanneer een vloer het zicht daarop wegneemt. Door met de muis een kader te trekken kun je deze 'onzichtbare' wanden onder de vloer wel selecteren, een bevestiging dat ze wel degelijk in de view aanwezig zijn. *)


Wanneer je een level als underlay instelt, zal deze in halftone worden weergegeven. De elementen die al voorkomen in de view, zullen echter worden weergegeven volgens de instellingen van de view zelf. Stel dat je de ondergelegen verdieping als underlay instelt terwijl de wanden op die verdieping binnen de view range van je view vallen, dan zullen deze ook niet in halftone worden weergegeven. Pas je de view depth zodanig aan dat deze niet meer door de wanden snijdt, dan zul je zien dat de wanden nu wél worden weergegeven in de underlay.
Daarnaast is van de underlay de viewrange niet in te stellen, waardoor het kan voorkomen dat in de underlay wanden niet zichtbaar zijn doordat bijvoorbeeld het dak daarop het zicht ontneemt. Dit is niet te voorkomen, maar met een eenvoudige 'hide element in view' is dit eenvoudig op te lossen.


*) Dit is een veel voorkomende beginnersfout: elementen van een ondergelegen vloer worden ongemerkt mee verplaatst door deze selectie. Wanneer rechts onderin het scherm de optie 'Press & Drag' is aangevinkt, kun je daardoor ook ongewenst elementen verplaatsen wanneer je een selectiekader trekt vanuit een punt waar niets zichtbaar is, maar waar toch elementen voorkomen die zich binnen de view range bevinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten