dinsdag 26 maart 2013

Revit 2014 niet langer los te koop?











Het is zover. Vandaag zal Autodesk presenteren wat de 2014-prodectlijn van hun ontwerpsoftware zal brengen. Met de gelijktijdige lancering van een nieuwe huisstijl lijkt er een frisse wind door het bedrijf te waaien.











Ook bij de marketing-afdeling lijkt dat het geval te zijn. En of dat een goede zaak is valt te betwijfelen. Het lijkt er namelijk sterk op dat Revit niet langer als los pakket verkocht zal worden! Op de internationale website staat de volgende tekst: "Revit is part of Autodesk® Building Design Suite Premium and Ultimate editions. It cannot be bought as a standalone product."

Of dat ook in Nederland het geval zal zijn, is nog niet helemaal zeker - de Nederlandse website van Autodesk is namelijk nog niet bijgewerkt met de nieuwe productlijn - maar tot nu toe week het Nederlandse aanbod voor zover ik weet niet af van wat Autodesk in de VS verkocht.

Kijk je overigens nog wat verder op de website van Autodesk, dan kom je een vergelijking tegen van de verschillende pakketten. En wat schetst mijn verbazing? Hier staat Revit met het logo van de 2014-versie gewoon als los pakket vermeld, met prijs en al!

Stel nou dat Revit daadwerkelijk verdwijnt als los pakket. Dan zullen over 1 of 2 jaar waarschijnlijk alle bestaande licenties automatisch worden geüpgraded naar Building Design Suite Premium, zoals dat begin dit jaar ook gebeurd is bij de bestaande licenties Autocad Revit Architecture Suites (de suite met Revit en Autocad). Dat klinkt mooi, want je krijgt er dan 'gratis' een hoop software bij die zeker toegevoegde waarde bieden. Maar lang niet iedereen heeft behoefte aan deze extra software, maar wordt wel verplicht om het hogere bedrag aan subscription te gaan betalen! Mijns inziens riekt dit sterk naar misbruik van een sterke positie op de markt. Ik zou Autodesk dan ook alvast willen waarschuwen voor eventuele onderzoeken van de NMA of Europese Commissie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten