vrijdag 24 mei 2013

Oriëntatie van een assembly

In mijn vorige post schreef ik hoe je curtain walls kunt plaatsen in een assembly. Een mooie methode om de toch al gemodelleerde kozijnen in een kozijnstaat op te nemen.
Ook voor andere elementen is een assembly erg geschikt. Denk daarbij aan interieurobjecten als een balie, keukenopstelling, trap; eigenlijk alle losse onderdelen in je project waarvan je aparte tekeningen met aanzichten, doorsneden, enz. van wilt maken.

Er is echter wel een aandachtspunt: bij het maken van een nieuwe assembly zal de plaats van de in de assembly op te nemen elementen ten opzichte van de project-north als uitgangspunt dienen voor de oriëntatie van de assembly.
Dat wil zeggen: maak je een assembly van een kozijn in de voorgevel, dan maak je voor het aanzicht een 'elevation front' van je assembly. Maar bij het maken van een assembly van een kozijn in de achtergevel zul je dus voor het buitenaanzicht de 'elevation back' moeten aanvinken. Wil je bij je kozijnstaat ook een horizontale doorsnede ('plan') plaatsen, dan komt deze achterstevoren te staan.


  
Dat wil je natuurlijk niet, maar dan zul je, vóórdat je views van je assembly aanmaakt, eerst aan Revit moeten laten weten dat de daarin opgenomen elementen anders georiënteerd zijn. Dat doe je door direct nadat je de naam aan de assembly gegeven hebt eerst te kiezen voor 'edit assembly'. De elementen zullen dan groen oplichten, met in het midden een zwarte punt met blauwe vlakjes: de origin marker. Die laatste selecteer je, waarna je hem kunt verplaatsen en roteren. Draai het nulpunt zo dat ten opzichte van het buitenaanzicht van het kozijn (of het vooraanzicht van het interieurelement) de rode pijl naar rechts wijst en de blauwe pijl naar boven. Sluit dan af met 'finish'.




Als je nu views aanmaakt, zal je 'elevation front' het gewenste resultaat laten zien en zal een 'plan' view vanuit dezelfde richting worden getoond als je aanzicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten