Scope Box
Met de Scope Box bepaal je in 3D het gebied tot waar je de bouwdeel-gerelateerde zaken aan wilt koppelen. Je maakt als het ware een doos die precies rondom het bouwdeel past. Elke grid, level of view die je aan deze Scope Box koppelt zal dan bij de rand van de doos stoppen.
Grids
Je kunt natuurlijk elke grid afzonderlijk uitlijnen tot dezelfde afstand van de gevel. Ze zullen dan nog netjes naar elkaars positie snappen ook. Let wel op dat je dat met het open bolletje aan het einde van je gridline doet, anders heeft het alleen invloed in de actieve view en moet je je handeling dus bij alle views nog eens herhalen. Het is een stuk gemakkelijker om je grids te koppelen met een Scope Box. Als je een gridline selecteert, verschijnt bij de properties (onderaan) de parameter Scope Box. Je hoeft alleen de juiste Scope Box te selecteren en je de extends van de gridline worden precies op de randen van de doos gelegd.
Het gridbolletje zal overigens op elke view precies 1 inch buiten de scopebox worden geplaatst. Vooralsnog is deze maat niet aan te passen.
Levels
Voor levels geldt hetzelfde als voor grids. Level selecteren, Scope Box kiezen bij de parameters en klaar is Kees. Alle peilmaten zullen nu netjes boven elkaar worden uitgelijnd, bij elke view op dezelfde afstand van de gevel. Dat ziet er lekker strak uit!
Het kan echter wel wat vol lopen als je niet alleen de bovenkant van de vloeren wilt zien, maar bijvoorbeeld ook "o.k. metselwerk", "b.k. muurafdekker", "b.k. balustrade", enz. Je kunt hiervoor eenvoudig een extra level-type aanmaken waarbij de peilmaat verschoven is t.o.v. het kruispunt van reference planes.
Je kunt ook voor elk Level Type kiezen aan welke kant de peilmaat zichtbaar zal zijn. Bijvoorbeeld de verdiepingen rechts en de onderdelen links. |
Reference Planes
Ook Reference Planes kunnen aan een Scope Box worden gekoppeld. Heb je bijvoorbeeld een trap waarbij wanden tegen de onderzijde moeten aansluiten? Teken dan een Scope Box strak rondom de trap en koppel daar de Reference Planes aan die langs de onderzijde van de trap (en eventuele bordessen) loopt. Zo krijg je deze Reference Planes niet te zien in doorsneden waarop de trap helemaal niet zichtbaar is!
Elevations
Bij een gevelaanzicht heb je niet alleen de mogelijkheid om middels een Scope Box de crop region in te stellen, maar kun je ook kiezen waar de snedelijn moet liggen. Deze optie is bij velen onbekend. Na het selecteren van een elevation (vanuit het symbool in een plattegrond of via de projectbrowser), staan in het properties-venster de parameters "Scope Box" en daaronder "Associated Datum". De parameter "Scope Box" spreekt inmiddels voor zich; bij de parameter "Associated Datum" kun je door een gridline of reference plane te selecteren bepalen waar de snedelijn van het gevelaanzicht moet liggen.
Deze optie is vooral handig als je ook je levels en grids aan een Scope Box hebt gekoppeld. Deze zullen namelijk alleen zichtbaar zijn in je gevelaanzicht als ze door de snedelijn worden doorgesneden. Daarvoor moet de snedelijn binnen dezelfde Scope Box vallen als de door te snijden grids en levels! Teken daarvoor een reference plane tussen de gevel en de rand van de Scope Box en geef hem een naam. Nu is hij tussen de grids terug te vinden in het lijstje van Associated Datum.
Als constructeur kun je op deze wijze nauwkeurig bepalen op welke afstand van het stramien een aanzicht van een as wordt gemaakt. Daarvoor plaats je Reference Planes langs de gridlines en kies je voor een Elevation i.p.v. een Section, zodat je 'm aan de betreffende Reference Planes kunt koppelen.
Sections
Ook doorsneden kunnen aan een Scope Box worden gekoppeld op dezelfde wijze als een gevelaanzicht.
Floorplans en Ceiling Plans
En natuurlijk geldt ook weer hetzelfde voor plattegronden en plafondaanzichten.
Gebruiken! De werkwijze met Scope Boxes zorgt ervoor dat je minder handelingen nodig hebt om je views netjes uit te lijnen en geven meer structuur aan je project. Daardoor is het voor een collega eenvoudiger om het werk van je over te nemen of bij drukte bij te springen. Ik raad dan ook aan om bij elk project, dus ook als er sprake is van maar één bouwvolume, een Scope Box te gebruiken.
Goede tips! Die van de associated datum voor elevations kende ik nog niet!
BeantwoordenVerwijderen