zondag 11 maart 2012

Profiel instellen t.b.v. doorsnede vloer

Onlangs wees een collega me op een functie die ik nog niet eerder had gezien. Helemaal vreemd is dat niet, want de optie is best goed verstopt. Het gaat om de mogelijkheid om bij een floor een profile te koppelen aan een laag van de vloeropbouw, zoals de doorsnede van een kanaalplaatvloer of een geprofileerde dakplaat.


Je gaat daarvoor naar de structure van een floortype. Bij de laag van de vloer, zoals prefab beton,  kies je bij 'Core Boundary' voor 'Structural Deck', inderdaad de onderste optie die bij wanden en daken helemaal niet voorkomt en daardoor snel wordt vergeten. Nu kun je een profile kiezen die in een doorsnede van de vloer zal worden weergegeven. Let er wel op dat je bij het tekenen van de vloeromtrek de draagrichting (span direction) goed instelt, anders zal de profile in de verkeerde doorsnede worden weergegeven.


Het is helaas nog niet mogelijk om hetzelfde te doen bij wanden, iets dat bij damwanden en geprofileerde gevelplaten toch erg gewenst zou zijn.

4 opmerkingen:

  1. Dit wist ik inderdaad niet. Als ik dit doe moet ik eerst een deck-profile laden, waar kan ik dit doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een deck-profile kun je maken door via het R-menu naar "New > Family" te gaan en te kiezen voor de family-template "Metric Profile". Hierin teken je de doorsnede van de dakplaat of zwaluwstaartvloer. Als je klaar bent breng je 'm via "Load into Project" naar je model. Nu kun je 'm in je vloer kiezen als structural deck.

      Verwijderen
  2. Hallo Christiaan,

    Ik heb via Autocad een doorsnede van de kanaalplaat geïmporteerd in een lege metric profile family, wanneer ik deze vervolgens wil inladen in de tekening gaat het scherm naar de gekozen tekening maar kan ik deze niet selecteren bij de core boundary, weet jij toevallig hoe dat kan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Rob,

      Een Structural Deck is bedoeld voor stalen vloer- of dakplaten. In tegenstelling tot een Profile-Family voor bijvoorbeeld een Sweep, mag een Profile-Family voor een Structural Deck daarom geen gesloten "rondgaande" lijnen bevatten, maar geef je met een enkele lijn de vorm aan waarin de staalplaat wordt geperst. De dikte van de staalplaat wordt dus niet gedefinieerd. Daardoor is deze functie ook niet te gebruiken (misbruiken) voor kanaalplaatvloeren.

      In de Profile Family kun je bij de Family Category and Parameters ook de Profile Usage aangeven. Vaak staat die op , maar in dit geval zou je voor Slab Metal Deck kunnen kiezen.

      Het aangeven van een plaatverdeling (pasplaten, stortstroken, enz.) is met deze functie trouwens ook niet mogelijk en het is ook maar de vraag of je dat in je 3D-model moet willen opnemen (afhankelijk van je rol in het bouwproces). Wanneer je een bepaald detailniveau opneemt in je model, suggereer je dat je er over hebt nagedacht en wordt je er daardoor ook verantwoordelijk voor (gehouden). Terwijl in de praktijk de leverancier pas bepaalt wat de verdeling wordt.
      Ik begrijp dat het makkelijk lijkt voor de doorsneden en details, maar ik zou toch willen adviseren om het gewenste detailniveau in 2D op je details aan te geven.

      Verwijderen