In een eerdere blogpost schreef ik over het gebruik van Reference Planes in families. Maar wat kun je er eigenlijk mee binnen je project?
Bouwkundig stramien
Bij het opzetten van een project begin je natuurlijk met het stramienenplan, waarmee de constructieve verdeling van het gebouw wordt aangeduid. Er zijn echter ook vaak lijnen in je gebouw die niet van constructieve aard zijn, maar puur bouwkundig. Een extra Grid plaatsen op deze lijn kan het plan soms onoverzichtelijk maken. Plaats je hier een Reference Plane, dan kun je je elementen net zo eenvoudig uitlijnen, maar dan zonder het overzicht op de plotbladen te verliezen.
Schuine vlakken
Het aanduiden van een schuin vlak, zoals de onderkant van een schuine kap, kan niet met een Grid of een Level. Hier kun je een Reference Plane toepassen. Vervolgens zijn elementen zoals wanden met de boven- of onderzijde daaraan te koppelen (Attach Top/Base). Dat koppelen kan ook aan een Roof, maar dat gaat niet altijd goed, zoals wanneer er een opening in het dak is geplaatst. Deze Reference Planes zijn nadat je ze een naam hebt gegeven ook te gebruiken als Workplane voor families (en geometrie binnen een "In-Place Model").
Snijlijn
Een andere mogelijkheid is het gebruik als snijlijn. Lijnvormige elementen, zoals kolommen en liggers, zijn onder een hoek af te snijden met behulp van een Reference Plane. Zo kun je de aansluiting van een kolom op een ligger in een spantbeen mooi onder verstek maken of de klossen onder een goot aan de onderzijde afschuinen. Je gebruikt daarvoor de functie "Cut Geometry". Na het activeren van de functie klik je het te snijden element aan en vervolgens de Reference Plane waarmee je de snijlijn aangeeft.
Ze hebben je gevonden Christiaan. Mooie blog, goeie tip.
BeantwoordenVerwijderen