dinsdag 10 januari 2012

Casco woning in 1 dag en nog energieneutraal ook!

Oké, er ging 2,5 jaar aan voorbereiding aan vooraf, maar dan nog is het een hele prestatie om het casco van een woning in slechts één dag overeind te zetten én wind- en waterdicht te krijgen. De TU Delft heeft vorige maand, op 7 december 2011 om precies te zijn, het 1:1 prototype van het Concept House laten bouwen door VDM. Vervolgens is in slechts twee weken tijd de inrichting afgerond, inclusief de installaties en is de woning aangesloten, zodat met kerst de verwarming aan kon.

Overigens zal de nuts-aansluiting niet veel gebruikt worden, want voor de verwarming en verlichting is de woning geheel zelfvoorzienend. Dat wordt bereikt door de toepassing van een warmtepomp met WKO (warmte- en koude opslag in de grond) en energie-opwekking op het dak.

De woning is geplaatst op een paar kolommen en een zeecontainer. In deze container komen een kantoorruimte en apparatuur om metingen te verrichten naar het energieverbruik van de woning. Ook zullen gedurende een jaar verschillende mensen in de woning gaan wonen, zodat ook een beeld kan worden gevormd van het comfort en de mate waarin bewoners bereid zijn om actief om te gaan met energiebesparing. Uiteindelijk hoopt de TU voldoende informatie te kunnen inwinnen om succesvol een serie van 12 appartementen te kunnen realiseren voor Woningcorporatie De Woonplaats uit Enschede.

Bron: Technisch Weekblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten