dinsdag 24 januari 2012

Project Vasari - ontwerpen en analyseren

Autodesk Project Vasari is een project van de afdeling Autodesk Labs. Op deze afdeling worden nieuwe ideeën uitgewerkt en getest, voordat deze op de markt verschijnen. Vasari is een ontwerp-tool dat is geschreven op de basis van Revit. Het maakt dan ook gebruik van families, projects en de user-interface zal je ook bekend voorkomen. Je zou het kunnen omschrijven als een Lite versie van Revit, maar daarmee doe je Vasari tekort. Vasari kan namelijk ook dingen die Revit niet kan.


Vasari (vernoemd naar de Italiaanse schilder/schrijver/historicus/architect Giorgio Vasari) is geschreven om snel een concept uit te werken en te analyseren. Hoewel deze analyses zijn gericht op de Amerikaanse regelgeving, is Vasari voor ons niet automatisch waardeloos. De analyses worden uitgevoerd in de Autodesk Cloud, waardoor je niet op de resultaten hoeft te wachten. Je kunt de volgende analyses verrichten:

  • Energieverbruik
  • Windturbulentie
  • Bezonning
Ook kun je vanuit Vasari een export maken naar het STL-formaat, waarmee je een 3D-print kunt maken. De bestanden van Revit en Vasari zijn uitwisselbaar, al zijn er binnen Vasari wel beperkingen voor sommige objecten (walls, windows, doors) omdat deze de analyses te zwaar maken.
Vasari is na registratie gratis te downloaden van de Autodesk Labs site. Het gedownloade .exe-bestand start het programma direct, je hoeft dus niets te installeren. Besef wel dat het gaat om bèta-software: het is nog niet af en zou dus op onverwachte momenten kunnen vastlopen.

Bekijk ook de onderstaande video om een indruk te krijgen van de mogelijkheden:
 

Mocht je al ervaringen hebben opgedaan met Vasari, dan ben ik benieuwd naar je bevindingen. Helpen de analyses je bij het maken van ontwerpkeuzes? In welke situaties zou je Vasari aanbevelen en wanneer gebruik je liever Revit?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten