vrijdag 14 juni 2013

Lancering Dutch Revit Standards - update

De lancering van de DRS die gisteren plaatsvond was een groot succes. Uit de grote opkomst blijkt niet allen dat er steeds meer bedrijven geïnteresseerd zijn in BIM en/of Revit, maar ook een sterke behoefte aan standaardisering.





Waarom standaardisatie?
Momenteel zijn er grote verschillen in de manier van werken met Revit. Dat is te zien aan de naamgeving van elementen, de aan- of afwezigheid en de wijze van codering, de wijze van modelleren, enz. Al deze verschillen maken het lastig en frustrerend om een project over te nemen, zeker als de overnemende partij een externe is. Ook de gegevens die worden overgebracht naar externe software varieert sterk, waardoor het extra moeilijk is om betrouwbare informatie aan een model te ontlenen.

De Dutch Revit Standard
Door landelijk een uniforme werkmethode te hanteren met afspraken over naamgeving en codering, wordt het eenvoudiger om een project over te nemen, software te laten samenwerken en de kwaliteit van het model te controleren. Bovendien is het voor bedrijven die nog moeten starten met Revit eenvoudiger en goedkoper om hun mensen op te leiden en een bureaustandaard op te zetten. Een groot deel daarvan is immers al gedaan.



De DRS voorziet in deze behoefte. Er is een template gemaakt waarin de afspraken zijn verwerkt, voorzien van documentatie. Ook is er een grote bijdrage geleverd aan het verbeteren van de open source IFC exporter add-in, waardoor er betere IFC's kunnen worden gegenereerd. En wat misschien nog wel het beste is: hij is gratis beschikbaar voor iedereen. Dat is niet alleen leuk voor wie 'm graag wil hebben, maar het zorgt er ook voor dat er zo min mogelijk drempels zijn om deze standaard te accepteren. En hoe breder hij gedragen wordt, hoe beter de voordelen ervan zullen worden ervaren.

Lidmaatschap
Hoewel de DRS voor iedereen gratis te downloaden is, heeft de RevitGG voor leden nog een extraatje. De IFC-exporttabellen kun je zelf samenstellen op basis van de documentatie die met de DRS aan iedereen wordt meegeleverd. Dit neemt volgens de RevitGG zo'n 6 tot 8 uur tijd in beslag. Leden krijgen deze tabellen kant-en-klaar aangeleverd. Daarmee heb je de contributie (afhankelijk van de grootte van je bureau € 100,- tot € 300,-) voor minstens een jaar al direct terugverdiend. Daarnaast ondersteun je de verdere ontwikkeling van de DRS in de toekomst.

Inbreng
Als lid van de RevitGG kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan één van de expertgroepen. Deze richten zich op een specifiek onderdeel als de template of op een bepaalde discipline zoals architecture of MEP. Binnen de groepen wordt nagedacht over verbeteringen d.m.v. het uitwisselen van ervaringen en onderzoek. Je levert dus niet alleen een bijdrage aan de DRS, maar begeeft je tussen andere enthousiastelingen waarvan je een hoop kunt leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten