vrijdag 28 juni 2013

Wouldn't it be nice: revisions als objectparameter

In een eerdere post heb ik een werkmethode omschreven voor het bijhouden van wijzigingen middels een Shared Project Parameter en Filters. Dat werkt prima, maar er is ook een nadeel: de wijziginsronde die je als parameter aan een object toevoegt heeft geen relatie met de Revisions die Revit zelf kent. Terwijl deze revisions juist een aantal voordelen bieden en het gebruik ervan de eigenlijke Revit-methode is voor het bijhouden van wijzigingen.
Wijzigingspijl
Revisions volgens Autodesk
Zou het niet leuk zijn als deze methode in elkaar geschoven zouden worden? De officiƫle Revisions van Revit zijn handig: je kunt meerdere wijzigingsronden aanmaken, aangeven of ze zijn afgehandeld (of akkoord bevonden), bepalen of je het wolkje, het pijltje of allebei wilt tonen en je kunt in je stempel een mooie schedule opnemen die de Revisions van onder naar boven op je tekening opsomt. In dat laatste geval kan Revit zelfs 'zien' of een Revision voor komt op het betreffende plotblad. Minder handig is dat je handmatig alle wijzigingen moet aangeven op een view. Het is een 2D annotatie die geen relatie heeft met het daadwerkelijk gewijzigde object. Daardoor is het gemakkelijk om in een view te vergeten een wijziging aan te geven. Ook gaat de informatie verloren wanneer je het model zou exporteren.
Revision Cloud

Revisions middels Shared Project Parameters
De methode zoals eerder omschreven biedt een meer consistente oplossing voor het bijhouden van wijzigingen. Het is meer een echte "BIM" oplossing, want je stopt de informatie over wijzigingen in het model zelf, in plaats van in de 2D-laag van een view. Nadeel: alleen bij een goede kleurenafdruk zijn de wijzigingen goed zichtbaar waardoor toch de wens blijft bestaan om met een pijl de wijzigingen te benadrukken. Bovendien heb je niet de mogelijkheden voor het maken van schedules die zijn te integreren in een title block, zoals die beschikbaar zijn bij de "echte" Revisions.

Het beste van twee werelden
Stel dat Revit de mogelijkheid zou bieden om de stand van het model op een gegeven moment te bevriezen. Revit vraagt je dan of de wijzigingen vanaf dat moment moeten worden bijgehouden en zo ja: in welke Revision. Of je kunt ervoor kiezen om de wijzigingen vanaf dat moment bij te houden binnen een geselecteerde Revision. Revit vult op zo'n moment automatisch bij ieder object dat wordt gewijzigd/verschoven/verwijderd een Revision-parameter in. In het overzicht van de Revisions wordt een knop toegevoegd waarmee je naar een menu met Graphic Overrides kunt gaan. Zo zorg je ervoor dat door je hele project de wijzigingen van een bepaalde wijzigingsronde bijvoorbeeld rood worden weergegeven. En dat verwijderde objecten stiekem nog wel bestaan, maar niet of gestippeld worden weergegeven.

Eigenlijk heeft het qua werking wel wat weg van Phasing. Daarom heb ik wel eens overwogen om Phasing te 'misbruiken' voor Revisions. Maar daarbij liep ik tegen een aantal problemen op, waardoor ik het idee weer heb laten varen. Het geeft wel te denken dat het voor Autodesk waarschijnlijk niet zoveel moeite hoeft te kosten om deze methode te implementeren. De techniek is immers deels al aanwezig!

Discussier mee of stem op Augi.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten