Een veel gehoord verkoopargument voor BIM-software is dat je met 'een enkele muisklik' alle uittrekstaten kunt genereren voor een betrouwbare calculatie of kostenraming. Als je enige ervaring hebt met het modelleren, weet je dat dit ten minste gedeeltelijk een fabeltje is. Want:
- Ja, je kunt hoeveelheden bepalen.
- Nee, dat gaat niet met een paar muisklikken en
- Nogmaals nee: dat levert lang niet altijd betrouwbare waarden op.
De werkelijkheid
Om met het eerste punt te beginnen: in Revit kun je op meerdere manieren hoeveelheden tonen:
- Schedules per Category
- Material TakeOff
- Schedules op basis van Parts
Over deze laatste optie heeft mijn collega een uitgebreide blogpost gemaakt met een vergelijking in de gegenereerde hoeveelheden ten opzichte van de eerste twee opties. Ik raad je sterk aan om zijn artikel goed te lezen en ook zelf eens met een overzichtelijk voorbeeldje te testen welke resultaten je krijgt. Een voorbeeld:
Eigenlijk heb ik daarmee het tweede punt al aangegeven: Je zult per onderdeel moeten bekijken met welke van de drie mogelijkheden je de meest betrouwbare uitkomsten zult halen. En dat kan per project verschillend zijn, door de specifieke vormen, materialen en de daarmee samenhangende wijze van modelleren.
De betrouwbaarheid van de gegevens is dus afhankelijk van de gekozen wijze van uittrekken. Maar nog meer van de wijze van modelleren. Wanden die overlappen worden dubbel gerekend. Ontbrekende onderdelen worden niet gerekend. Bij een plafond dat moet worden voorzien van verschillende achterconstructies wordt alleen onderscheid gemaakt als dit in het model is aangebracht.
Waar de schoen het meest wringt
Voor architect maakt de achterconstructie van een plafond niets uit, zolang het plafond maar strak wordt aangebracht en alle benodigde installaties er achter passen. Hij zal dus anders moeten gaan denken en modelleren dan hij gewend is, om zijn model geschikt te maken voor een calculator of kostendeskundige. Soms zal dat ook extra werk met zich meebrengen. Het is dan ook zaak om deze punten te bespreken en inzichtelijk te maken of de extra modelleerwerkzaamheden voor zo'n onderdeel wel opwegen tegen het handmatig uittrekken van hoeveelheden. En met de huidige marges (wat zijn dat ook alweer? hebben we die dan?) misschien nog wel belangrijker: wie neemt de kosten van de extra werkzaamheden op zich?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten