dinsdag 25 februari 2014

Shared nested family

Onderdelen die in meerdere Families voorkomen kun je eenvoudig modelleren in een separate Family en nesten in de andere Families. Zo hoef je deze slechts één keer te modelleren.

Families kennen echter nog een optie die niet direct opvalt: Shared. Wat houdt deze parameter in en wat zijn de voor- en nadelen?



Het verschil tussen een shared nested Family en een niet-shared nested Family is te vergelijken met een linked DWG-bestand en een imported DWG-bestand.
Een shared nested Family wordt als een aparte Family in het project geladen en kan daardoor worden getoond in Schedules, kan onafhankelijk van zijn host-family worden gewijzigd en je kunt 'm selecteren door de muis boven de host-family te houden en op Tab te drukken tot hij oplicht. Ook heeft een shared nested Family zijn eigen Category en die kan dus afwijken van de Category van zijn host-family.

Een paar voorbeelden:
  • kozijnprofielen in een Window
  • waterslag in een Window
  • hang- en sluitwerk en beslag van een Door (als je het per se wilt modelleren)
  • enz.
Een nadeel is dat je in sommige gevallen juist niet wilt dat de nested families worden meegenomen in een schedule. Mocht je daar net wat te laat achter komen, dan heb je even iets meer werk, want een Family die eenmaal shared is genest kun je niet meer vervangen door een niet-shared Family:



In dat geval moet je de Nested Family eerste onder een andere naam opslaan, opnieuw inladen, de parameters goed zetten en daarna met Match Type Properties de oorspronkelijke (shared nested) Family overschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten