woensdag 26 februari 2014

Geautomatiseerd wanden plaatsen langs Room Boundary

Bij een bezoekje aan Autodesk Exchange Apps trof ik de add-in 'Rooms Finishes' aan. Deze maakt het mogelijk om met een paar muisklikken wanden te plaatsen langs de omtrek van één of meer Rooms.


Toepasbaarheid
Daarmee wordt het eenvoudig om bijvoorbeeld bij een woningbouwproject de toiletten en badkamers te voorzien van wandtegelwerk. Of bij een schoolgebouw alle wandafwerkingen modelleren zonder er uren (of dagen) mee bezig te zijn. Door de afwerkingen te modelleren zijn ze gemakkelijk uit te trekken met schedules of externe software (zoals IBIS4BIM nCalc of Vico).

Handig
Door in je plattegronden filters in te stellen per wandtype, kun je ervoor zorgen dat je wandtegelwerk als dikke stippellijn verschijnt. Of je stelt per type wandafwerking een lijnkleur in. Ideaal voor afwerkstaten!

Hoe het werkt
Controleer of het wandtype dat je wilt plaatsen bestaat en maak deze indien nodig eerst aan.



Selecteer de Rooms waarbij de bewerking moet worden uitgevoerd.



Ga naar het tabblad Add-Ins en klik op Rooms Finishes.


Het venster dat verschijnt geeft je de volgende invoermogelijkheden:
  1. Geef aan of je de bewerking wil toepassen op alle Rooms in de actieve View of alleen op de Rooms die je hebt geselecteerd.
  2. Voer de gewenste hoogte van de wanden in
  3. Kies het te plaatsen wandtype




Klik op Ok en bewonder het resultaat:



Een nadeel is dat de wandtypes in de add-in niet worden gesorteerd op alfabet, maar in de volgorde waarin ze zijn aangemaakt. Verder zou het prettig zijn als de wanden geselecteerd zouden zijn na het plaatsen, zodat je de Top Constraints kunt koppelen aan een level en/of een Roof of Reference Plane. Nu krijgen ze namelijk een offset t.o.v. het geplaatste level en dat wijkt af van de gebruikelijke werkmethodieken waar offsets moeten worden vermeden. Gelukkig kun je met een goede filter-add-in vrij snel achteraf de geplaatste wanden selecteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten