dinsdag 17 januari 2012

Bloemkozijnen oftewel een negatieve neggemaat

Revit is niet in staat om negatieve waarden van parameters te implementeren. Als gevolg daarvan moet je voor het maken van een bloemkozijn een standaard kozijn-family gaan verbouwen om de buitenzijde van het kozijn buiten je buitenwand te laten uitsteken. Ervan uitgaande dat je basis kozijn-family netjes is opgebouwd met (en gekoppeld aan) een referentievlak op de buitenzijde van je kozijn, kun je met een simpele ingreep de family zo ombouwen dat de invoer van een negatieve neggemaat toch mogelijk wordt.
Je tekent daarvoor een extra referentievlak op bijvoorbeeld 500 mm buiten de wand. Met een maatvoeringslijn tussen dit vlak en de buitenzijde van de wand zet de afstand op slot. Vervolgens plaats je een maatvoeringslijn tussen de buitenzijde van het kozijn en het nieuwe referentievlak. Deze koppel je aan een nieuwe parameter met een naam als 'berekening neggemaat'. Geef deze parameter de eigenschap 'other' mee in plaats van de standaard 'dimensions', zodat hij in de parameterlijst niet tussen de andere in te vullen waarden komt te staan.

In het menu met family types kun je een extra parameter toevoegen met de naam neggemaat. Dit is de parameter die straks kan worden ingevuld en die ook een negatieve waarde kan bevatten. Achter de parameter 'berekening neggemaat' vul je vervolgens de berekening in: "= 500 + neggemaat" waarbij 500 uiteraard de afstand is van het nieuwe referentievlak tot de buitenzijde van de wand. Vul je nu bij neggemaat -200 in, dan zal het kozijn netjes 200 mm buiten de wand uitsteken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten