woensdag 18 januari 2012

Eneco integreert slimme energiemeter in thermostaat

In het voorjaar van 2012 brengt Eneco de "Toon" op de markt. Dat is een thermostaat met een 7" full-color touchscreen (resistief, 800x480 pixels), waarmee niet alleen de temperatuur is te programmeren en in te regelen, maar waarop ook het elektriciteit- en gasverbruik wordt getoond. Daarmee wordt het eenvoudiger om inzicht te krijgen in je energieverbruik en daardoor energie te besparen.


Het energieverbruik kan worden weergegeven in grafieken, per jaar, maand, dag of het actuele verbruik. Doordat het apparaat de actuele tarieven synchroniseert met de servers van Eneco, krijg je ook direct inzicht in de kosten. Dat motiveert je om bewuster om te gaan met energie. De kosten worden gelijk afgezet tegen het maandelijkse voorschotbedrag, zodat je dat zo nodig kunt wijzigen. Zo hoef je nooit meer te vrezen voor de jaarafrekening.


Het energieverbruik wordt gemeten door sensoren die op de bestaande meters in de meterkast worden geplaatst. Het is dus niet nodig om al een zogenaamde 'slimme meter' te hebben. Deze sensoren geven het verbruik door aan de Toon die op de plaats van de oude thermostaat komt te hangen. De voornoemde synchronisatie van tarieven gaat via je eigen draadloze netwerk. De Toon staat daarmee in verbinding met het internet en is daardoor ook in staat om de weersverwachting en file-informatie weer te geven. In de zomer van 2012 verwacht Eneco tevens de mogelijkheid te kunnen toevoegen om de thermostaat te bedienen vanaf je smartphone of tablet. Of je smartphone daarvoor op hetzelfde draadloze netwerk moet zitten of dat je dan ook voordat je op kantoor in de auto stapt de kamertemperatuur alvast omhoog kunt gooien is mij niet bekend.


De Toon gaat € 120,- kosten, plus € 3,50 per maand voor de tarief-synchronisatie. Wat mij betreft gaat dat laatste wel wat ver, maar € 120,- voor een uitgebreide klokthermostaat is helemaal niet verkeerd. Zo kost de Honywell Chronotherm Vision minstens € 145,- en die kan alleen de temperatuur regelen en is voorzien van een monochroom touchscreen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten